Att köpa lite guld i mynt eller tackor: är det värt det?

av Titti Carlberg

06 Februari 2024

Att köpa lite guld i mynt eller tackor: är det värt det?
Advertisement

Att köpa guldmynt eller guldtackor som en form av investering: är det värt det? Guld kan köpas i många former som en möjlig inkomstkälla, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till innan man fortsätter. Låt oss se vilka.

Uppgifterna som rapporteras i denna artikel är inte på något sätt avsedda som finansiell rådgivning, utan har ett rent informativt syfte. Innan du fattar några investeringsbeslut, rådfråga en kvalificerad finansiell expert.

Hur man väljer guldmynt

Hur man väljer guldmynt

Pexels

Som vi alla vet varierar värdet på guld: gram ökar och tappar ständigt i värde och de mest försiktiga vet när det är bäst att både köpa och sälja. De som äger värdefulla föremål och smycken vet när det är rätt tid att sälja sina ägodelar i specialbutiker för att göra en utmärkt affär. Det är dock inte alla som tänker på guld som en riktig form av investering: indier är till exempel stora samlare av guldmynt, en av de mest populära köpformerna. Naturligtvis finns också möjligheten  att köpa guldtackor, och många investerare föredrar det alternativ som de anser passar bäst för deras behov.

I vilket fall som helst, om du bestämmer dig för att köpa guldmynt - som, kom ihåg, inte har något att göra med numismatik, som har helt andra värdeparametrar - är det viktigt att överväga några aspekter. Försäkra dig först och främst att det verkligen är guld: för att verifiera det måste du observera närvaron av ett kännetecken, det vill säga stämpeln som anger mängden guld i myntet (vanligtvis mellan 0 till 999). Det är också grundläggande att utvärdera deras renhet: 24-karatsmynt är det som är renast, medan lägre värden indikerar närvaron av andra metaller och bör ha ett lägre pris. Givetvis påverkar även vikten inköpskostnaden, som, vilket vi nämnde, kommer att värderas i gram. I vilket fall som helst, om du väljer att köpa guldmynt, gå till en säker och pålitlig återförsäljare eller ett finansinstitut.

Advertisement

De möjliga fördelarna med att köpa guldtackor eller mynt som investering

De möjliga fördelarna med att köpa guldtackor eller mynt som investering

Pixabay

Men varför kan det vara fördelaktigt att köpa guldmynt eller guldtackor? Orsakerna är olika:

 • De försämras inte: guld tenderar inte att försämras och behöver inget underhåll. Du kan förvara det var som helst utan att oroa dig för att det ska förstöras med tiden, vilket man inte kan säga om andra material.
 • Inflationsgarant: Att köpa guld kan resultera i en investering som vissa tror kan vara användbar under perioder av valutainflation och utnyttja en alternativ handelstillgång.
 • Lätt att sälja: särskilt guldmynt är mycket efterfrågade jämfört med andra former av detta material, vilket skulle göra det möjligt för dem att enkelt säljas vidare. Dessutom kan de också pantsättas.
 • Sparfonder: istället för att lägga undan pengar varje månad eller år, vilket kanske inte alltid är möjligt, samlar vissa guldtackor eller mynt för att spara för framtiden eller låta barn eller barnbarn ärva som ett alternativ till kontanter.
 • Ingen skatt: så länge du inte säljer dina guldmynt behöver du inte betala någon vinstskatt.
 • Balans: guld är också anmärkningsvärt genom att dess värde tenderar att öka när andra, mer volatila investeringar, såsom aktier och obligationer, faller, vilket skapar en balans i dina tillgångar.
 • Påtaglig investering: det är en solid och konkret tillgång, som enkelt kan köpas och säljas genom att förvandlas till kontanter, men som också kan röras vid med handen, en aspekt som kan ge en större känsla av trygghet.
 • Du kan ha dem i säkerhet: till skillnad från ditt bankkonto kan guldtackor och mynt inte hackas eller klonas med tekniska manövrar. De kan ligga säkert i ett bankfack.
 • Globalt erkännande: guld har alltid varit den mest erkända och accepterade formen av globalt utbyte, så det kan köpas och säljas vidare praktiskt taget var som helst i världen till deras verkliga värde.

Nackdelar och risker med att investera i guldtackor och mynt

Nackdelar och risker med att investera i guldtackor och mynt

Freepik

Det är dock också viktigt att ta hänsyn till de olika riskerna och nackdelarna med att investera i guldtackor eller guldmynt:

 • När du köper guld måste du vänta på att värdet på guldet ska öka innan du kan sälja det vidare och detta kan dröja länge.
 • Om du bestämmer dig för att förvara det hemma, ett val som inte är alltför säkert, kan någon lätt stjäla dem: detta är en av nackdelarna med materiella varor.
 • Lagringskostnaderna ökar ju fler mynt eller guldtackor du äger, vilket kan påverka dina slutliga intäker.
 • Du måste försäkra guldet: om kassaskåpet där det förvaras bryts upp är det osannolikt att det täcks av bankens eller bostadsförsäkringen. Detta medför en extra kostnad för köp av tackor eller mynt.
 • Vidare måste frakt- och förpackningspriser beaktas, vilka blir högre om delarna du köpt är sällsynta.
 • Du kan lätt hamna i dåliga affärer om du inte är uppmärksam: guldhandeln är aktiv och det är viktigt att veta hur man skiljer bra affärer från dåliga.

Har du någonsin tänkt på att utvärdera guldmynt som en möjlig investering?

Uppgifterna som rapporteras i denna artikel är inte på något sätt avsedda som finansiell rådgivning, utan har ett rent informativt syfte. Innan du fattar några investeringsbeslut, rådfråga en kvalificerad finansiell expert.

Advertisement