Den spektakulära videon av ett stridsflygplan som verkar bryta igenom ljudvallen

av Titti Carlberg

01 Februari 2024

Den spektakulära videon av ett stridsflygplan som verkar bryta igenom ljudvallen
Advertisement

Vem kan säga att de någonsin har sett ögonblicket när ett flygplan bryter igenom ljudvallen. Lyckligtvis har en video nyligen delats online som har odödliggjort ögonblicket när ett stridsplan F-22 bryter igenom ljudvallen, ett extraordinärt visuellt spektakel. Och med några tvivel: vad är det egentligen som händer?

Advertisement

Avancerade och dyra flygplan: detta är stridsplanet F-22

Avancerade och dyra flygplan: detta är stridsplanet F-22

U.S. Air Force photo by Senior Airman Gustavo Gonzalez/Wikimedia Commons - Public Domain

Protagonisten i videon som delades av fotografen och videoskaparen Mark Fingar är stridsplanet F-22, vars fullständiga namn är Lockheed Martin F-22 Raptor. Detta är ett av de mest avancerade stridsplan som någonsin tillverkats, men det har varit ur produktion sedan år 2011 på grund av dess enorma produktions- och underhållskostnader. Om man tittar på dess egenskaper, från materialet som används till tekniken, från möjligheten att inte synas av radar till futuriska linjer - kostnaden på 68 tusen dollar i timmen är nästan inte förvånande.

Låt oss inte glömma att F-22 stridsplan kan nå dubbelt så hög ljudhastighet, men förbrukar över 37 kilo bränsle i minuten. Kort sagt: en extrem maskin, kapabel till extrem prestanda.

Advertisement

Videon av jaktplanet F-22: bortom ljudvallen?

Videon av jaktplanet F-22: bortom ljudvallen?

markfingar/Instagram

Vilket leder oss till videon som Mark Fingar delade, som visar det ögonblick då jaktplanet F-22 verkar vara nära att bryta igenom ljudvallen och skapar den karaktäristiska konen av ånga. Det är ett spektakulärt ögonblick, som verkar extraordinärt för oss som är på marken och ser upp mot himlen, men det är ännu mer otroligt när man ser det på nära håll. Men det är dock något som är konstigt i videon: stridsplanet F-22 skapar en kon av ånga bakom sig, men hastigheten verkar alldeles för låg. Vad händer egentligen?

Konen av ånga, även den spektakulär att se på videon, skapas på grund av planets höga hastighet. Luften framför flygkroppen eller vingarna utsätts för ett högt tryck men när planet rör sig framåt glider det mot områden där trycket är lägre. Faktum är att luften kyls och kondenserar i snabb följd, vilket skapar denna kon. Men vad har ljudvallen som har kommenterats av många på videon att göra med det?

Varför skapas det en kon av ånga bakom flygplanet?

Det som skapar denna spektakulära visiva effekt av stridsplanet F-22 är kondenseringen av luften runt planet som rör sig i hög hastighet. Vanligtvis skapas denna effekt mycket lättare när ett stridsflyg överträffar ljudvallen. I det fallet är hastigheten så hög att luften nödvändigtvis måste komprimeras: resultatet är den karaktäristiska explosionen och den åtföljande konen av ånga. Ett liknande fenomen inträffar också under särskilt fuktiga dagar, vilket vi kan se i videon, och tack vare den kan vi bevittna skapandet av en kon av ånga. Vissa webbanvändare kommenterade att det handlade om stealth-teknik, med tanke på ångans förmåga att täcka hela flygplanet.

Sammanfattningsvis, att bevittna ett stridsplan som bryter igenom ljudvallen är alltid en extraordinär syn, och detsamma kan sägas om videon där jaktplanet F-22 genererar en kon av ånga under sin vertikala flygning. Det kanske inte bröt igenom ljudvallen, men det utmärkte sig verkligen.

Advertisement