Vad betyder sista datum-märkningen på vattenflaskor? Den indikerar detta

av Titti Carlberg

01 Februari 2024

Vad betyder sista datum-märkningen på vattenflaskor? Den indikerar detta
Advertisement

Kan vatten på flaska verkligen bli gammalt? Här förklarar vi varför det finns en sista datum-märkning på flaskorna och vad det egentligen betyder.

Vattnet blir inte dåligt, men däremot plastflaskan

Vattnet blir inte dåligt, men däremot plastflaskan

Pexels

Dricksvatten är bland de element som vi inte behöver oroa oss för mycket för när det gäller hållbarhet: till skillnad från kött, fisk och mejeriprodukter är det verkligen inte värdet på tiden som gör det odrickbart eller potentiellt skadligt för kroppen. Men många har säkert märkt att ett datum syns på plastflaskor köpta i en bar eller i en livsmedelsbutik: faktum är att det är sista förbrukningsdatum, men hur kan det vara möjligt? Så, kan dricksvatten verkligen bli dåligt efter en viss tid, som vanligtvis varierar från några månader till 2 år efter buteljeringen?

I verkligheten är detta naturligtvis inte fallet: som vi vet är vatten till sin natur luktfritt, färglöst och smaklöst, men efter det datum som anges på flaskan kan saker och ting förändras. Anledningen är inte på något sätt kopplad till drycken, utan till plastflaskorna som med tiden börjar frigöra kemikalier som kan förändra smaken och till och med lukten. Sista förbrukningsdatum är dock vägledande och det är möjligt att sälja och dricka vattnet som finns i flaskorna efter angivet datum om det förvaras på lämpligt sätt. Annars kan vattnet, förutom att få en annan smak vara förorenad av kemiska ämnen: försämringen av flaskan kommer att släppa ut mikroplaster i den genomskinliga vätskan som hamnar i vår kropp.

Advertisement

Kan vi dricka vattnet efter sista förbrukningsdatum? Det beror på hur det har förvarats

Kan vi dricka vattnet efter sista förbrukningsdatum? Det beror på hur det har förvarats

Pixabay

Vissa föreningar kan vara mer skadliga än andra och dessa inkluderar ftalatestrar och antimon som finns i små mängder i glasflaskor jämfört med i plastflaskor. Resultatet blir en smak som liknar klor eller läkemedel, vilket tyder på förekomsten av dessa ämnen, som bör undvikas att dricka. De flesta flaskor är tillverkade av PET-plast, polyetylentereftalat, som frigör höga doser antimon, även om det inte finns tillräckligt med spår av det i vattnet för att göra det giftigt.

Flaskorna ska dock förvaras - helst inte längre än 6 månader - på lämpliga platser, på långt avstånd från produkter som kemiska rengöringsmedel och lösningsmedel, som kan tränga in i flaskorna och förorena vattnet. Så om vattenflaskorna förvaras på svala, torra platser och utan direkt solljus, kommer kemikalierna som släpps ut i vattnet inte överstiga potentiellt farliga nivåer. Överdriven värme kan gynna frisättningen av dessa föreningar, en ytterligare anledning till att korrekt förvaring i en lämplig miljö spelar en grundläggande roll. Det säger sig självt att det är mindre riskabelt att dricka vatten från en flaska som har passerat sista förbrukningsdatum än att göra det från en flaska som fortfarande har långt kvar till det datumet, men som har stått i solsken nära en tvättmedelshylla, eller glömts bort i bilen.

Detta är varför vattenflaskor har ett sista förbrukningsdatum

Detta är varför vattenflaskor har ett sista förbrukningsdatum

Freepik

Det är inte bara kemiska föreningar och värme som kan äventyra smaken och hälsan på dricksvatten i plastflaskor, utan även mögel, virus och bakterier som ingår under förpacknigsfasen och transporten. I dessa fall, ju längre flaskan förblir stängd, desto mer hinner dessa mikroorganismer föröka sig i vattnet. Drycken får då en lätt urskiljbar härsken och ovanlig smak. Men om man inte vill hälla ut vattnet och slänga flaskan är alternativet att filtrera vattnet med en speciell anordning eller koka det för att eliminera de flesta föroreningar.

Av alla dessa skäl rekommenderas det ofta att inte återanvända plastflaskor flera gånger för att fylla på dem. Det bästa är att återvinna dem genom att slänga dem i en lämplig soptunna, från vilka de kommer att tas för att generera nya vattenflaskor. Men det finns ännu en anledning till att det finns ett sista förbrukningsdatum: många företag använder samma maskiner för att tillverka vattenflaskor och andra drycker, som istället har en bestämd hållbarhetstid, och det är inte värt att använda maskinerna enbart för vatten. Det är även en stämpel som indikerar produktionsdatumet som gör det möjligt att vid behov spåra eventuella föroreningar eller produktionsfel. Dessutom, eftersom det är en livsmedelskonsumentvara måste dricksvattnet enligt lag ha ett sista förbrukningsdatum, även om det i själva verket avser plasten och inte drycken.

Har du aldrig undrat varför buteljerat vatten har ett sista förbrukningsdatum.

Advertisement