En forskning visar vilken den perfekta temperaturen för kvalitetssömn är

av Titti Carlberg

04 Januari 2024

En forskning visar vilken den perfekta temperaturen för kvalitetssömn är
Advertisement

Vi vet ganska mycket om sömn: det finns en perfekt tid att gå till sängs, en diet att följa och aktiviteter som måste undvikas för att man ska kunna sova gått. Men finns det också en perfekt temperatur för att sova bra? 
Ett team från Harvard Medical School genomförde en studie som kan besvara denna fråga, samtidigt som den lyfter fram kopplingar till klimatförändringarna. Låt oss se vad det handlar om!

Advertisement

En studie avslöjar den perfekta temperaturen för att sova gott

En studie avslöjar den perfekta temperaturen för att sova gott

Freepik

Det är alltid mycket lättare att somna en sen vårkväll än under sommarens kvava dagar. Samtidigt sover vi bättre i en uppvärmd bostad än under en ouppvärmd vinter. Vi känner väl till detta, och nu tenderar en studie från Harvard Medical School i Boston att bekräfta det. Faktum är att ett team forskare har upptäckt ett samband mellan miljötemperaturer och sömnkvalitet.

Denna bekräftelse är en del av en bred rad studier som försöker förstå vilka effekter klimatförändringarna kan ha på oss. Eller snarare på vår livskvalitet. Naturligtvis påverkas sömnkvaliteten, både av omgivningens temperatur och andra parametrar, såsom ålder och hälsa. Ändå bör detta inte leda till att vi underskattar vikten av en tempererad miljö. Och nu bevisar även vetenskaplig forskning det.

Advertisement

Vilken temperatur är den perfekta för att sova gott?

Vilken temperatur är den perfekta för att sova gott?

Freepik

Faktum är att forskarna från Harvard Medical School har försökt svara på denna fråga genom en studie om sömnkvaliteten hos äldre människor när de utsätts för olika temperaturer. De analyserade över 11.000 nätters sömn och tog olika parametrar i beaktande, såsom miljötemperatur, hjärtfrekvens och rörelse under sömnen.

Genom att korsreferera all data kom forskarna fram till slutsatsen att den perfekta temperaturen för att sova gott är mellan 20°C och 25°C. I de flesta fallen kunde därför människorna som somnade i denna temperaturintervall njuta av en bättre sömn, men med en höjning av rumstemperaturen till 30°C märkte de en 19%ig minskning av sömnkvaliteten. Därifrån kan sedan olika effekter uppstå som i en kaskad, såsom en minskning av hjärnans prestanda, ökad stress- och trötthetsnivå under dygnets vakna timmar. Kort sagt, även en minimal temperaturökning kan få oväntade konsekvenser.

Hur kan man förbättra sin sömnkvalitet, bortsett från temperaturer

Hur kan man förbättra sin sömnkvalitet, bortsett från temperaturer

Freepik

För att understryka vikten av denna typ av forskning ingriper Amir Baniassadi, en forskare från Harvard Medical School och huvudförfattare till studien. Enligt Baniassadi bör vi faktiskt inte förbise klimatförändringarnas konsekvenser på sömnkvaliteten. Och han tillägger:

Det är redan känt att dålig sömnkvalitet kan ha långvariga negativa effekter både på vår fysiska som mentala hälsa: att sova för lite kan få dig att gå upp i vikt, det påverkar ditt humör, uppkomsten (eller förvärringen) av vissa tillstånd (till exempel astma eller högt blodtryck) och om det pågår en längre tid påverkar det även din livslängd.

Kort sagt, oavsett klimatförändringar, bör förbättring av sömnkvalitet vara en absolut nödvändighet. I detta avseende är det användbart att respektera sina dygnsrytmer, ha fasta tider för vila, undvika tung mat och koffein innan sänggåendet, utföra regelbunden fysisk aktivitet (men inte precis innan man går och lägger sig). Och vara uppmärksam på temperaturen i ditt sovrum.

 

Advertisement