En giraff utan fläckar har fötts på ett zoo: en symbol för artens bevarande?

av Titti Carlberg

02 Januari 2024

En giraff utan fläckar har fötts på ett zoo: en symbol för artens bevarande?
Advertisement

En födelse är alltid en väldigt spännande händelse, även i djurriket. Den känslomässiga spänningen under en förlossning kan dock bero på det som hände på Bright Zoo i Limestone, Tennessee. Faktum är att det föddes en giraff som inte har några fläckar: låt oss de speciella detaljerna i denna extremt sällsynta, men inte unika händelse.

Advertisement

En giraff utan fläckar född på Bright Zoo "unik i världen"

En giraff utan fläckar född på Bright Zoo "unik i världen"

Ron Plasencia/Facebook / Brights Zoo/Facebook

Foton på giraffen utan fläckar som föddes på Bright Zoo har spritts över hela världen: en så sällsynt händelse kan inte undgå att fånga allas uppmärksamhet. Och den oväntade händelsen uppmärksammades dessutom med ett firande på Mount Etjo Safari, i Nambia. Ännu en giraff utan fläckar har kommit till världen tillkännagav guiden Eckart Demasius och Giraffe Conservation Foundation.

Trots frestelsen att söka ett mönster i de två förlossningarna är det dock två helt osammanhängande händelser. Båda fallen beror på genetiska anomalier, kanske en mutation eller en recessiv genotyp, som inträffade samtidigt hos två skilda underarter av giraffer. I detta avseende förklarar Giraffe Conservation Foundation att det inte är enkelt att fastställa orsakerna till denna egenhet.Genetisk forskning på afrikanska djur pågår dock, på grund av ett behov att skydda de olika hotade arterna.

Advertisement

Det sällsynta med en giraff utan fläckar

Det sällsynta med en giraff utan fläckar

Giraffe Conservation Foundation/Facebook

Innan giraffen på Bright Zoo föddes, och definitivt före exemplaret som föddes i Namibia, går den enda giraffen utan fläckar som är känd för vetenskapen tillbaka till 1972, till Tokyo Zoo. De två senaste fallen kan få oss att tro att det, även om det är sällsynt, inte är en unik händelse. Faktum är att saker och ting är annorlunda. Giraffen utan fläckar som föddes på Limestone Zoo är en Giraffa camelopardaris reticulata, medan man i Afrika istället nämner en Giraffa camelopardalis angolensis. Tekniskt sett är det två skilda arter, så var och en av de nyfödda är unika på sitt sätt.

Den fläckfria giraffen som föddes på Bright Zoo döptes till Kipekee, ett ord som betyder "unik" på swahili. Men oavsett namnet representerar båda fallen en unik möjlighet att öka allmänhetens medvetenhet om bevarandet av giraffer.

Giraffer är ikoniska djur som dock riskerar att utrotas

Giraffer är ikoniska djur som dock riskerar att utrotas

Giraffe Conservation Foundation/Facebook

Om vi betraktar alla arter och underarter av giraffer, når de exemplar som lever i Afrika faktiskt inte ens 120 tusen. I praktiken riskerar dessa ikoniska djur att utrotas, en ännu mer problematisk situation om vi betänker att vi inte pratar om en enskild art utan om fyra olika arter, med underarter. Av denna anledning kan berättelser som Kipekees hjälpa till att öka medvetenhetn om problemet.

Visst kan man tro att en giraff på en djurpark inte kan vara till så stor hjälp, men Bright Zoo kommer garanterat att göra en stor vinst på besökare som kommer för att se giraffen som är utan fläckar, det är helt säkert. Samtidigt har det varit mycket prat om Kipekees födelse i ett antal olika artiklar och innehåll på webben, vilket har uppmärksammat många människor på ett problem som det sällan talas om. Och det om något kan verkligen göra skillnad.

Advertisement