En haj skadas av en fiskare, den skadade fenan självläker: detta är det första fallet som har dokumenterats

av Titti Carlberg

31 December 2023

En haj skadas av en fiskare, den skadade fenan självläker: detta är det första fallet som har dokumenterats
Advertisement

Hajar är väldigt fruktade djur, både av havets invånare och av människor som dyker på djupt vatten. Vetenskapen har dock upptäckt att dessa läskiga, enorma fiskar har en överraskande självläkningsegenskap.

Advertisement

En sidenhaj har synts till i Floridas vatten

En sidenhaj har synts till i Floridas vatten

Hindawi

Vi tycker att de är skrämmande: många filmer har skrivits med hajar i huvudrollen, som rider på vågen av dess rovdjursdriftinstinkt och med vassa tänder som dröjer sig kvar i miljontals åskådares mardrömmar. Men även dessa kraftfulla vattenlevande djur har sina svagheter och måste ofta hålla sig borta från faror som äventyrar deras säkerhet. Dessutom är det inte alla exemplar farliga och deras rykte beror helt och hållet på bilden som media sprider om dem: även om vissa kan utgöra ett hot, är de flesta faktiskt ofarliga för människan.

I den här artikeln ska vi berätta om ett exemplar i synnerhet: Sidenhajen, även kallad silkeshajen, som fångade vetenskapens uppmärksamhet efter att regenererat en del av sin skadade fena. Vattenlevande djur, liksom landlevande, måste ofta försvara sig mot hinder och potentiella faror, på grund av både predation och sociala beteenden, passage av fartyg och båtar, mänsklig förorening, fiske och mycket mer. 

Den silkeslena hajen i fråga, en Carcharhinus fataformis, över 3 meter lång, lever i Floridas vatten och dess art anses vara den vanligaste i havet, tills handeln med fenar startade, vilket drastiskt minskade dess närvaro.

Advertisement

En sidenhaj fick sin fena skadad av en fiskare, skadan läkte till 87%

En sidenhaj fick sin fena skadad av en fiskare, skadan läkte till 87%

Hindawi

I juli 2022, befann sig en undervattensfotograf i Jupiter-området, vattnet som gränsar till Florida, och under ett dyk förevigade han ett hanexemplar av en vuxen sidenhaj som hade en skada på sin ryggfena, med all sannolikhet från ett trauma.

Fotografierna sågs och analyserades senare av marinbiologen Chelsea Black, som bestämde sig för att genomföra en studie i syfte att identifiera djuret. Hajen bar nämligen en etikett med ett identifikationsnummer. Enligt experten berodde skadan på utdragningen av en satellitspårare som tidigare hade fästs i fenan, utförd på ett aggressivt sätt med ett vasst verktyg. I detta område är det nämligen förbjudet för amatörfiskare att försöka fånga sidenhajar.

Under resten av året sågs hajen i fråga inte till och experten drog slutsatsen att den hade migrerat till ett annat område. Men i juni 2023 dök det plötsligt upp en vuxen sidenhaj, med en avvikande fena, i Jupiterområdet: genom att jämföra fotografierna och identifikationsnumret var det lätt att förstå att det var just det exemplaret. Dess ryggfena, även om den hade fått en ovanlig form, hade läkt. Vid det första mötet med hajen, ett år tidigare, hade djuret förlorat cirka 20,8% av sin fena, på grund av traumat, men 332 dagar senare förevigade ett nytt fotografi hajen med en fena som hade läkt till 87%.

Det första beviset på regenerering av ryggfenan hos en sidenhaj

Det första beviset på regenerering av ryggfenan hos en sidenhaj

Alex Chernikh/Wikimedia commons - CC BY 2.5

Förmågan att självläka skadade kroppsdelar är inte en nyhet hos vattenlevande djur, men läkningen av en ryggfena hade tidigare bara registrerats hos en valhaj. Läkningen av andra mindre trauman, som skrapsår, hade dokumenterats hos grå sköterskehaj och citronhajen. Men det här specifika fallet saknar motstycke och ger ytterligare bevis och vittnesbörd om den otroliga förmågan till självläkning som utmärker många marina arter.

Genom att mäta fenans storlek uppskattade forskaren en ökning med 10,7% och upptäckte en partiell kapacitet för återväxt.

"Före den här studien hade endast en annan registrering av ryggfenans regenerering dokumenterats på en valhaj. Detta är dock det första beviset på en sidenhajs regenerering av ryggfenan, vilket är ett värdefullt bidrag till de begränsade studierna om sårläkningshastigheter på hajar som finns." står det i studien.

"Denna nya vision om vävnadsregenerering och sårläkning belyser vikten av ytterligare forskning för att förstå hur de reagerar på traumatiska skador inför växande miljömässiga, mänskliga och antropogena utmaningar. Dessutom exemplifierar denna studie kraften i samarbete mellan forskare och allmänheten, inklusive undervattensfotografer, för att utöka omfattningen av forskningsstudier och överbrygga klyftan mellan vetenskap och samhälle.".

Vilka andra extraordinära överraskningar kommer havets fascinerande och mystiska invånare att avslöja för oss?

Advertisement