Här förklarar vi varför det är klokt att alltid fälla ner toalocket innan man spolar

av Titti Carlberg

28 December 2023

Här förklarar vi varför det är klokt att alltid fälla ner toalocket innan man spolar
Advertisement

Hur många gånger har du spolat på toaletten med locket uppfällt? En avgjort automatisk handling som praktiskt taget alla gör. Men vissa vetenskapliga studier har funnit att denna handling är väldigt skadlig för hälsan.

Advertisement

Känner du till den moderna toalettens historia?

Känner du till den moderna toalettens historia?

Pexels

Den moderna toalettens historia börjar år 1596 med Sir John Harington, en medlem av det engelska hovet och gudson till drottning Elizabeth. Han uppfann ett system som inkluderade en oval skål på 60 cm med vattentåligt beck, harts och vax och en drivande vattentank en bit ovanför skålen.

Denna rudimentära toalett krävde så mycket som 28 liter vatten per användning och kunde användas av upp till 20 personer mellan spolningarna, trots att det var ont om vatten.

Därefter, år 1775, ansökte den engelske uppfinnaren Alexander Cumming det första patentet för denna typ av spoltoalett. Nyckeln till hans uppfinning var tillägget av ett 5-format rör placerat under skålen som ett hinder för att det dränerande vattnet inte skulle återvända.

I slutet av 1800-talet marknadsförde Thomas Crapper, rörmokare i London, en av de första framgångsrika toaletterna. Crapper perfekterade kulhanen, en tankfyllningsmekanism som används än idag.

Advertisement

Bakterierna i vattnet kan finnas kvar i luften i många minuter

I samma ögonblick som du spolar på toaletten släpps miljontals partiklar ut i luften som kan vara potentiellt skadliga för din hälsa.

En studie utförd av University of Colorodo Boulder, publicerad i "Scientific Reports", användes laserljus för att visa hur dessa små partiklar spred sig i badrummet på ett snabbt sätt.

Experimentet avslöjade att vattendropparna kommer ut ur toalettstolen i väldigt hög fart och når 1,5 meter på bara 8 sekunder. Större droppar sätter sig snabbt på ytor, medan mindre förblir svävande i luften i flera minuter och riskerar att penetrera dina lungor.

Även om experimentet endast använde vatten, kan dessa partiklar verkligen innehålla väldigt skadliga bakterier som Escherichia Coli och Norovirus.

Vårt råd är därför att alltid fälla ner locket när du spolar på toaletten. På så sätt kommer bakteriemolnet att förbli instängt och sprids inte i hela badrummet.

Hur pass mycket bakterier lurar i ett badrum?

Hur pass mycket bakterier lurar i ett badrum?

Pexels

Toalettstolen, särskilt på och vid sittringen kan hysa tusentals om inte miljoner bakterier per kvadratcentimeter. Av denna anledning rekommenderar vi att man alltid fäller ner locket efter sig och rengör toastolen ofta.

Handdukar och svampar kan också bli en grogrund för bakterier, speciellt om de förblir fuktiga under en längre tid. Byt dem därför minst en gång i veckan.

Även handfatet bör desinficeras ofta och det är bättre om du föredrar dispenser med flytande tvål istället för en traditinell fast tvål.

Det exakta antalet bakterier som kan finnas i ett badrum kan variera beroende på flera faktorer, såsom städningsfrekvens, användning och miljöförhållanden. Det som är känt är att dessa miljöer kan vara platser med höga koncentrationer av bakterier på grund av fukt  och förekomsten av organiskt material.

Advertisement