Prata i sömnen: varför gör vi det - och hur man kan undvika det

av Titti Carlberg

04 Januari 2024

Prata i sömnen: varför gör vi det - och hur man kan undvika det
Advertisement

Det har förmodligen hänt många av oss att vi hör vår partner eller våra barn hålla konkreta samtal under natten. Någon av oss kanske till och med försöker svara och får ett vettigt svar. Men vad är orsaken till detta fenomen?

Vad är somniloquy?

Vad är somniloquy?

Pexels

Somniloquy, även känt som prata i sömnen, är något som är ganska vanligt hos barn, men mindre vanligt hos vuxna. Det är en parasomni, det vill säga ett onormalt beteende under sömnen som man inte kommer ihåg när man vaknar.

Detta kan uppstå både under REM-fasen, som är relativt lätt, och i NREM-fasen, som är djup sömn. Pratandet är varierat, beroende på i vilken fas av sömn vi befinner oss i när fenomenet uppstår: under REM-fasen är orden vanligtvis begripliga och bildar logiska meningar, medan otydliga ljud och grymtningar dominerar under NREM-fasen.

Sömnpratandet  kan förekomma tillsammans med andra sömnproblem, som till exempel sömngående under barndomen (i sällsynta fall även som vuxen), där man som sagt var går i sömnen, eller bruxism, som innebär att man gnisslar tänder i sömnen.

Advertisement

Vilka är de möjliga orsakerna till att man pratar i sömnen?

Vilka är de möjliga orsakerna till att man pratar i sömnen?

Pexels

Sömnprat uppstår då vår hjärna bearbetar omedvetna tankar medan vi sover, oavsett om vi drömmer eller inte.

En av de främsta faktorerna som utlöser sömnprat är REM-sömnbeteendestörning (RBD), som kan innebära att man pratar, skrattar, skriker och även ännu mer intensiva handlingar som att slå, sparka eller försöka fly medan man ligger i sängen.

Dessa faktorer kan variera från person till person och kan påverka frekvensen och intensiteten av nattliga samtalsepisoder.

 

Finns det något botemedel mot att prata i sömnen?

Finns det något botemedel mot att prata i sömnen?

Freepik

Ofta kräver somniloquy ingen behandling, eftersom det vanligtvis inte avbryter sömnen eller orsakar betydande hälsoproblem.

Men om man vill minska frekvensen av episoder rekommenderas det att man anammar bra vanor när det gäller sovandet

  • Ha en fast tid för sänggåendet, som ska respekteras även på helgerna. 
  • Begränsa intaget av koffein och andra stimulantia under eftermiddagen och kvällen.
  • Ta dig tid att koppla av innan du går och lägger dig genom att dämpa alll belysning och begränsa användningen av elektronisk utrustningen.
  • Se till att få så mycket som möjligt av naturligt ljus under dagen och utför regelbunden fysisk aktivitet varje dag.
  • Skapa en lugn nattmiljö genom att minimera ljus- och bruskällor.
  • Investera i en bekväm kvalitetsmadrass, kuddar och sängkläder.

De faktorer som bestämmer episoder av sömnprat är många och varierar från person till person. Kom dock ihåg att dessa situationer i de flesta fall inte stör sömnen och orsakar inga hälsoproblem.

Advertisement