Polisen hittar ett lager fullt av stulna Nike: de är värda över 7 miljoner

av Titti Carlberg

03 Januari 2024

Polisen hittar ett lager fullt av stulna Nike: de är värda över 7 miljoner
Advertisement

Det är inte alla stölder som går på det sätt som tjuvarna förväntar sig. Det händer ofta att polisen lyckas ta tillbaka stöldgodset, det var vad som hände i fallet med alla Nike som återfanns i Los Angeles. Med ett totalt värde på 7 miljoner dollar skapade upptäckten stora rubriker, kanske större än själva stölden. När allt kommer omkring, vem skulle komma på tanken att stjäla Nike-skor för miljontals dollar, och varför?

Att stjäla skor: en tillfällig praxis eller en konsoliderad vana?

Att stjäla skor: en tillfällig praxis eller en konsoliderad vana?

KCAL News/Youtube

Stölder av Nike-skor är varken slumpmässiga eller unika i USA. Vi får ofta höra historier om hela containrar fulla med varor som försvinner ut i tomma intet, nästan som genom ett trollslag. Vanligtvis hörs det inget mer om stöldgodset, men ibland händer det ett mirakel.

Det hela började med rapporten om några stulna containrar i Los Angeles hamn. Polisen påbörjade en utredning och lyckades få upp ett spår till ett anonymt lager. Tack vare en husrannsakan gick polisen in i förrådsutrymmet och gjorde en oväntad upptäckt. Inne i byggnaden fanns ett oändligt antal stulna Nike med ett totalvärde på 7 miljoner dollar.

Advertisement

Stulna Nike-skor till ett värde på 7 miljoner dollar upptäcktes

Stulna Nike-skor till ett värde på 7 miljoner dollar upptäcktes

Förrådsutrymmet innehöll olika sorters Nike-skor, från modeller värda knappt 200 dollar till mer exklusiva skor. Och i det här fallet pratar vi om tusentals dollar per par, en aspekt som också förklarar varför det finns ett stort kriminellt intresse kopplat till sneakermarknaden. I praktiken stjäls Nikes av två anledningar: för det första är det lätt att sälja dem på svarta marknaden; för det andra är deras värde ganska högt för skor, speciellt de mer exklusiva.

Los Angeles-polisen identifierade sedan flera personer som troliga misstänkta för stölden, men utan att gripa någon. Samtidigt finns det dock fortfarande många oklara punkter i historien: vilken roll spelar lagret? Eller: från hur många och vilka stölder kommer alla dessa Nike, med ett totalvärde 7 miljoner dollar? Det kommer att ta lång tid att få svar på dessa frågor, och ytterligare utredningar krävs. Men säkerheten att Nike verkar vara tjuvars favoritoffer kvarstår dock.

Varför stjäl man Nike-skor?

Varför stjäl man Nike-skor?

KCAL News/Youtube

Medan det pratas om att Los Angeles ska återhämta alla stulna skor, inträffade en liknande episod i Memphis, Tennessee. Nike för över 800 tusen dollar hade stulits från ett förvaringssläp och dykt upp online. Men, i det fallet fanns det tyvärr ingen mirakulös återhämtning, utan bara vittnesmålet om en ständigt levande svart marknad

Frågan är nu varför just Nike blir stulna. Om man tänker efter så är det ju inte direkt vanligt att man hör talas om tjuvar som "specialiserar sig" på skostölder, eller hur? Wall Street Journal ägnade en intressant artikel åt detta fenomen, som syftar till att förklara orsakerna bakom dessa stölder. I ett avsnitt står det:

Organiserade detaljhandelskriminalitetsgrupper genomför noggrant planerade verksamheter. De lägger butikslayouter på minnet och skapar lagerlistor på varje plats. När det handlar om en last anställer de observatörer som är utbildade i att analysera innehåll i fraktcontainrar baserat på informationen i fraktsedeln.

Kort sagt, Nike utgör en betydande inkomstkälla för den enormt stora kriminella världen i USA. Förutom vid ett tillfälle, återhämtningen av 7 miljoner dollar i skor av Los Angeles-polisen. Åtminstone i det här fallet.

Advertisement