Det är inte alkoholhalten som orsakar huvudvärken efter att ha druckit några glas rödvin

av Titti Carlberg

24 December 2023

Det är inte alkoholhalten som orsakar huvudvärken efter att ha druckit några glas rödvin
Advertisement

Hur ofta har det hänt dig att du dricker ett eller ett par glas rödvin och omedelbart fått en kraftig huvudvärk? Enligt flera studier är orsaken till detta obehag inte kopplat till den höga alkoholhalten i denna dryck.

Hur hög alkoholhalt är det i rödvin?

Hur hög alkoholhalt är det i rödvin?

Pexels

En drycks "alkoholhalt" eller "alkoholstyrka" representerar andelen ren alkohol, mätt i delar per volym, i 100 delar av drycken vid en temperatur på 20°C.

Tvärtom anger "faktisk alkoholhalt" den faktiska alkoholhaten i drycken, ett värde som vanligtvis finns på flaskans etikett. Till exempel har ett vin med 110 ml alkohol per liter en alkoholhalt på 11°.

Det finns också "den potentiella alkoholhalten" som representerar volymen alkohol som teoretiskt sett skulle kunna produceras genom fullständig jäsning av sockerarterna i 100 delar av produkten.

När det handlar om alkoholhalt ligger vin på tredje plats bland alkoholhaltiga drycker, före cider (5-7% volym) och öl (3,5-12%vol), men långt under andra drycker som vodka (37,5-55% vol), whiskey (40-62% vol), grappa (37,5-70% vol) och absint (65-80% vol).

I allmänhet varierar alkoholhalten i vin från 4% i vissa mousserande viner, och i starkare viner upp till 20% eller mer.

Det är dock viktigt att poängtera att alkoholen i vin, främst etanol, bildas vid kolmaceration, en process där sockret i druvan omvandlas till alkohol.

Advertisement

Men vad är det som framkallar huvudvärken efter att man druckit rödvin?

Men vad är det som framkallar huvudvärken efter att man druckit rödvin?

Pexels

En nyligen utförd studie av University of California i Davis, publicerad i tidskriften "Scientific Reports", identifierade quercetin (ett gult naturligt färgämne i frukt) som orsaken till huvudvärken efter att man druckit rödvin.

Quercetin är en flavoid som finns i frukt som vindruvor och lök, det är känt för sina antioxidanter och anticancerfördelar. Men i kombination med alkohol kan det ha kraftfulla biverkningar.

Studieförfattaren Dr. Andrew Waterhouse fann att när quercetin kommer in i blodomloppet, omvandlas det till quercetin glukoronid. Denna omvandling avbryter metabolismen av alkohol och omvandlingen av acetaldehyd, ett giftigt ämne.

Ackumuleringen av acetaldehyd orsakar symptom som huvudvärk, illamående och rodnad i ansiktet.

Varför utlöser rödvin denna reaktion?

Varför utlöser rödvin denna reaktion?

Pexels

Rödvin tenderar att framför allt orsaka reaktioner som huvudvärk mer än vitt vin på grund av dess höga koncentration av quercetin. Denna antioxidant bildas i druvor som ett resultat av solstrålarna och de högsta halterna finns i de frukter som är mest exponerade i solen (som druvorna som används till rödvin).

Dessutom påverkas mängden quercetin i vin också av hur lång tid skalen är i kontakt med musten under jäsningen, såväl som klarning- och åldringsprocesserna.

Sammanfattningsvis har alltså alkoholhalten ingenting att göra med den typiska huvudvärken som vi kan känna efter att ha druckit ett eller ett par glas rödvin. Biverkningen beror endast på quercetin som orsakar avbrott i omvandlingen av alkoholen i kroppen när det kommer in i blodomloppet.

Advertisement