Vi är inte lika koncentrerade som vi en gång var, men det är inte bara mobiltelefonens fel

av Titti Carlberg

24 December 2023

Vi är inte lika koncentrerade som vi en gång var, men det är inte bara mobiltelefonens fel
Advertisement

Baserat på olika studier gjorda av branschexperter har vår koncentrationsförmåga påbörjat en drastisk nedgång under de senaste åren och orsaken finns inte bara i tekniken eller vår intensiva användning av smartphones.

För närvarande klarar vi bara att koncentrera oss i runt 40 sekunder åt gången

För närvarande klarar vi bara att koncentrera oss i runt 40 sekunder åt gången

Pexels

En nyligen genomförd forskning i Kalifornien undersökte hur människor behåller koncentrationen på arbetsplatsen, en aktivitet som alltid har krävt en hög dos uppmärksamhet.

Genom att jämföra nuvarande data med tidigare, noterades en betydande förändring i koncentrationens varaktighet: för 10 år sedan varade den maximala uppmärksamheten runt 3 minuter, men som för 6 år sedan hade minskat till 1,15 minuteroch idag har den minskat ytterligare, till bara 40 sekunder.

Det största problemet ligger i det faktum att det tar cirka 25 minuter att återställa förlorad koncentration.

Distraktioner, framför allt de digitala som en smartphone, fungerar som en källa till dopamin som producerar kortisol, vilket orsakar en avsevärd stress.

Advertisement

Vad beror denna drastiska nedgång i koncentration på?

Vad beror denna drastiska nedgång i koncentration på?

Pexels

Förutom minskade koncentrationsintervaller observerades också ett samband mellan frekvensen av uppmärksamhet och stress.

Ett av huvudfenomenen som bidrar till denna minskade koncentrationsförmåga är känd som "växlingskostnad", eller rättare sagt, den mentala ansträngning som krävs för att byta från en aktivitet till en annan.

Laboratoriestudier och fältobservationer visar att människor tenderar att göra fler fel när de ofta byter från en uppgift till en annan.

Den ökade distraherbarheten kan bero på många faktorer: medan många tenderar att skylla på tekniken eller brist på viljestyrka, är det dock mer komplext än så.

Meddelanden och algorytmer har förvisso en stark inverkan i denna drastiska nedgång, men det är också viktigt att överväga andra aspekter, såsom egna avbrott och externa avbrott.

En annan relevant faktor är utformningen av själva internet, strukturerat i noder och länkar som underlättar tillgången till information. Denna struktur återspeglar hur vårt mänskliga minne fungerar, organiserat som ett semantiskt nätverk, och detta underlättar avsevärt distraktion, såväl som att byta från innehåll till ett annat.

Hur kan vi öka koncentrationen?

Hur kan vi öka koncentrationen?

Pexels

Om du känner att du inte är tillräckligt uppmärksam och har lätt för att bli distraherad kan det vara dags att göra något åt det: lyckligtvis finns det olika metoder och knep du kan använda för att förbättra din koncentrationsförmåga och därmed din produktivitet. 

Först och främst är det viktigt att hantera distraktionerna: lägg undan din smartphone, iPad och andra tekniska föremål som kan störa din koncentration. Skapa en lämplig, städad studie- eller arbetsmiljö, med en behaglig temperatur och varför inte, en väldoftande luftfräschare. Detta kommer garanterat hjälpa dig att fokusera på dina uppgifter.

Huvudsaken är att du inte tror att du är mer effektiv om du studerar eller arbetar flera timmar i sträck: den beprövade Tomattekniken bevisar motsatsen. Denna teknik som används av professorer och studenter över hela världen, varvar perioder av fullt koncentrerat arbete med korta pauser, vilket hjälper att hålla koncentrationsförmågan på topp.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg: på grundval av varje bra prestation, fysisk eller mental, finns det en god dos vila och balanserad kost. Utan dessa två faktorer kan inte din kropp ge sitt bästa.

Dessa metoder, i kombination med kunskapen att uppmärksamhet och koncentration är färdigheter som kan utvecklas och förfinas med övning, kan avsevärt förbättra förmågan att förbli koncentrerad i många olika sammanhang.

Advertisement