Vad betyder det om man hittar silverfiskar i sitt hem och hur blir man av med dem

av Titti Carlberg

23 December 2023

Vad betyder det om man hittar silverfiskar i sitt hem och hur blir man av med dem
Advertisement

Silverfiskar är irriterande insekter som tar sig in i våra hem, särskilt i fuktiga miljöer. Vad livnär de sig på? Och är de farliga för oss? Men framför allt, hur blir man av med dem?

Advertisement

Vad är en silverfisk?

Vad är en silverfisk?

Wikipedia

Silverfisk, även känd med det vetenskapliga namnet Lepisma saccharina, är en liten vinglös insekt. De kallas för silverfiskar på grund av deras silvriga färg och sin fiskliknande form, samt för dess snabba och hala rörelser som kännetecknar dem. Silverfisken är mellan 12-19 millimeter lång, har en tunn, avlång och något platt kropp. Den är täckt av silvriga fjäll som ger den dess karakteristiska glänsande utseende och har tre långa spröt som sticker ut från änden av dess kropp, samt två långa antenner på huvudet. Den föredrar fuktiga och mörka miljöer, och därför finns den ofta i badrum, kök, källare, vindutrymmen och under dörrtrösklar. Den är aktiv på natten och tenderar att gömma sig under dagen. När det gäller dess föda, livnär den sig på stärkelsrika material eller polysackarider, såsom papper, lim, tyger, färger och vissa livsmedel, de kan dock överleva längre perioder utan mat.

Advertisement

Är silverfiskar skadliga för människan?

Är silverfiskar skadliga för människan?

Flickr

Silverfiskar är inte skadliga för människors hälsa: de sticker oss inte, bits inte och de överför inga sjukdomar. De kan däremot orsaka en del indirekta problem, främst genom att skada materiella ting. Faktum är att de kan skada papper, böcker, tapeter, kläder, mattor och material som innehåller stärkelse, socker eller proteiner. Detta kan vara ett problem i ett hem med värdefulla bok- eller textilsamlingar.

I sällsynta fall kan deras närvaro och resterna de lämnar efter sig bidra till utveckling av allergier hos vissa människor, särskilt i miljöer med betydande angrepp. Silverfiskar är alltså mer en olägenhet än ett hot.

Hur blir man av med silverfiskar?

Hur blir man av med silverfiskar?

Flickr

För att bli av med silverfiskar är det viktigt att ta till ett tillvägagångssätt som kombinerar förebyggande metoder och direkta behandlingar för att eliminera de insekter som finns i ditt hem.

Minska luftfuktigheten i problemområdena genom att använda avfuktare eller förbättra ventilationen. Reparera eventuella läckor och håll badrummet, köket och källaren torr. Försök att ha rent och snyggt i ditt hem: dammsug regelbundet, särskilt i skrymslen och vrår. Släng gamla tidningar, tidskrifter och fulla pappershögar, eftersom de kan fungera som en källa till föda och gömställe för silverfiskar. 
Täta sprickor och springor i fundamentet, runt fönster och dörrar för att förhindra att dessa insekter tar sig in. 

För att bli av med de silverfiskar som har tagit sig in i ditt hem kan du använda naturliga medel som borsyra eller kiselgur, som torkar ut och dödar dessa insekter. Du kan också använda klibbiga fällor för att fånga dem: placera fällorna i områden där silverfiskar rör sig ofta, till exempel under trösklar och nära fuktkällor.

Om angreppet är särskilt allvarligt eller om du inte lyckas bli av med dem med något av dessa metoder som vi har beskrivit ovan, rekommenderar vi att du kontaktar ett proffs på skadedjursbekämpning för att anta mer kraftfulla och målinriktade behandlingar.

Men kom i håg att förebyggande oftast är den viktigaste delen av långsiktig kontroll av dessa angrepp: en ren, torr och ventilerad miljö är inte direkt en attraktiv miljö för silverfiskar.

Advertisement