Brandmän frigör en 2 meter lång kungsboa som fastnat i köksskåpet

av Titti Carlberg

23 December 2023

Brandmän frigör en 2 meter lång kungsboa som fastnat i köksskåpet
Advertisement

De klassiska husdjuren vi känner till är hundar, katter, marsvin, möss och fåglar. Vissa människor väljer dock mer unika trogna följeslagare som ormar och ödlor. Eftersom de är ganska farliga djur till naturen kan det vara bra att veta hur man ska bete sig om de skulle lyckas fly från sina burar. Det är inte så ovanligt som man skulle kunna tro, och det händer att det blir nödvändigt med ett ingripande av brandmän.

Advertisement

Kan man ha ormar som husdjur?

Kan man ha ormar som husdjur?

Pexels

Huruvida man kan ha ormar som husdjur beror helt och hållet på lokala lagar och regler i landet, staten eller regionen man befinner sig i. På många ställen är det tillåtet att ha ormar som husdjur, men det kan finnas vissa begränsningar för vilken slags orm man får ha, dess storlek och hållningsförhållanden. 

I till exempel Nya Zeeland och vissa delar av Australien finns det mycket strikta restriktioner för att ha ormar som husdjur. Medan det i vissa delstater i USA, som Kalifornien, har restriktioner på vissa ormarter eller kräver särskilda tillstånd.

Advertisement

Brandkåren tillkallades för att frigöra en 2 meter lång orm

Brandkåren tillkallades för att frigöra en 2 meter lång orm

HerrinFD/Facebook

Två brandmän i USA räddade en 2 meter lång kungsboa, som heter Nagini, efter att den fastnat i ett köksskåp.

Händelsen inträffade i staden Herrin, där ormen hade rymt från sin bur, och förblivit fastklämd i över 12 timmar. Brandmännen Lamb och Blake demonterade skåpet för att befria ormen och återförde den i säkerhet till sin bur, som nu är utrustad med ytterligare säkerhetsåtgärder.

Ormens ägare, Lorelei Hills, uttrycket sin tacksamhet till brandmännen för deras hjälp och berömde deras lugna och professionella beteende under räddningen.

 

Vilken är den lämpligaste ormarten att ha som husdjur?

Vilken är den lämpligaste ormarten att ha som husdjur?

Pixabay

Ormar kan vara fascinerande husdjur, de utmärker sig jämfört med de klassiska hundarna och katterna, men de kräver särskild omsorg och uppmärksamhet.

Rekommenderade arter för nybörjare inkluderar majsorm, uppskattad för sin hanterbara storlek och fogliga temperament. Kungspyton, är ett annat rekommenderat val, trots dess imponerande namn, den är blygsam till sin natur och även lämplig för barn. För den som gillar ljusa färger kan den mexikanska mjölkormen vara ett utmärkt val, tack vare dess lugna natur och ganska varierande kost. Rosenboa, i liten storlek, lämpar sig för mindre hemutrymmen och kräver inte mycket skötsel, men uppmärksamhet måste ägnas åt temperatur och utfodring.

För mer erfarna entusiaster erbjuder råttsnoken och kungsboan en mer krävande utmaning. De behöver en alltid ren miljö och specifik omsorg, särskilt på grund av deras imponerande storlek och långa livslängd.

Om du därför funderar på att skaffa dig en orm som husdjur, se till att i förväg ha utrymme och tillräckliga förberedelser för att inte råka ut för obehagliga olägenheter, och för att inte låta din nya vän lida.

Advertisement