Det verkar omöjligt, men det finns en skaller orm på fotot: deras kamouflageförmåga är otrolig

av Titti Carlberg

11 Januari 2024

Det verkar omöjligt, men det finns en skaller orm på fotot: deras kamouflageförmåga är otrolig
Advertisement

Skallerormar hör verkligen inte till de djur man skulle vilja ha i sin trädgård, ändå lyckades en av dem gömma sig så bra att den inte ens upptäcktes av ansvariga inspektörer. Vad hände?

Advertisement

Skallerormar, giftiga för oss människor

Skallerormar, giftiga för oss människor

Rattlesnake Solutions

I Arizona är skallerormar ganska utbredda och Rattlesnake Solutions sysslar med avlägsnande, förebyggande och utbildning av dessa djur sedan 2010. Dessa ormar är som bekant giftiga och interaktionen med människan kan bli väldigt farliga för båda parter.

Dess namn kommer från det skallriga ljud den avger när den uppfattar ett hot, och att kunna lägga märke till en borde inte vara så svårt, med tanke på att dess storlek är väl synlig, varierande från strax under 1 meter upp till 2 meter lång. Dessutom är dess bakdel utrustad med segment, så kallade "tänder", som när de vibrerar producerar ett speciellt ljud som kan varna både människor och djur i dess närhet. 

Den fångar sitt byte genom att använda sitt gift för att paralysera det innan den livnär sig på det. Detta är en aspekt som gör den till ett riktigt skrämmande rovdjur. Trots att de även är giftiga för människan försöker de undvika att komma i kontakt med människor, så länge de inte blir störda.

Rattlesnake Solutions arbete är väldigt viktigt i Arizona, som med sin inspektionsverksamhet håller både ormar och de människor som besöks av dessa ormar, säkra. Särskilt en händelse väckte en hel del nyfikenhet: ett exemplar kamouflerade sig så bra att den inte ens uppmärksammades av den ansvariga inspektören, som gick förbi den två gånger innan hon insåg dess närvaro.

 

Advertisement

Kamouflerad skallerorm: var är den?

Kamouflerad skallerorm: var är den?

Rattlesnake Solutions

Det finns skallerormar som vet hur de ska gömma sig genom att oklanderligt kamouflera sig, så pass att de lyckas med att inte visa sin störande närvaro. Inspektören Marissa lyckades inte omedelbart lokalisera djuret som hade gömt sig bland stråna under en inspektion på egendomen Casa Grande. På fotot, taget av en operatör på Rattlesnake Solution, är det verkligen svårt att se ormen i fråga , men den finns där!

Även om man tittar på fotot under flera sekunder, är det fortfarande svårt att se ormen: den kamouflerar sig så bra att den nästan är helt osynlig. Men när den väl lokaliserats, fångades den och fördes iväg på ett säkert sätt, rapporterar Rattlesnake Solutions Facebooksida, vilket lämnade webbanvändarna fokuserade på bilden, som ramar in en yta som är täckt med lite halm och höstrån, några torra grenar och stenar, men inte en skymt av skallerormen. Var gömmer den sig?

Här gömmer sig skallerormen

Här gömmer sig skallerormen

Rattlesnake Solutions

Det tog flera minuter för vissa att se det gömda djuret, medan andra lyckades nästan direkt. Skallerormen finns där den röda cirkeln är, gömd bland stråna, som har samma färg som ormens fjäll. Fotografiet av den mödosamma upptäckten blev ett slags optiskt spel på den sociala sidan, där användare experimenterade med kommentarer angående svårigheten att hitta den gömda inkräktaren, och utmanade varandra på vem som kunde se den på kortast tid.

"Det tog mig en evighet att se den, jag är dock glad att den hittades innan någon trampade ihjäl den" skrev en person: faktum är att kamouflage kan vara väldigt användbart för att fly undan eventuella faror, men samtidigt också väldigt riskfyllt. Den perfekta kromatiska synkroniseringen med marken försåg ormen med det perfekta gömstället, så pass att den fångade allas uppmärksamhet.

Men det var många som inte lyckade se den, trots hårda ansträngningar: lyckades du se den direkt?

Advertisement