Ingen ser ormen på bilden vid första anblicken: den har kamouflerat sig perfekt

av Titti Carlberg

23 Januari 2024

Ingen ser ormen på bilden vid första anblicken: den har kamouflerat sig perfekt
Advertisement

Ormar är verkligen extraordinära varelser, de vet hur de ska kamouflera sig på ett så perfekt sätt att de inte syns: på detta foto finns ett exempel på en kopparhuvudorm, men det är inte lätt att se den...

Ormar och deras förmåga att kamouflera sig

Ormar och deras förmåga att kamouflera sig

Peter Paplanus/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Ormar är bland de djur som har en hög kapacitet i kamouflering, med många olika metoder: inte bara genom att ändra färg, utan också genom rörelser och den form som dess kropp antar. Faktum är att det är typiskt för dessa reptiler att ha färger som är lika markens färger, den mark som de ringlar på, vilken ofta är rikt på kvistar, löv, trädstammar och högt gräs där de kan smälta in perfekt. Men inte bara: vissa ormar har ett så långt och tunt utseende att de kan misstas för grenar: för att underlätta den illusionen rör de sig väldigt långsamt, så pass att de inte syns och lätt kan förväxlas med trädutsprång.

Vissa arter, som svinsnokar, älskar att kasta sig över sitt byte genom att dra fördel av sin tillplattade hals, de visar bara huvudet på ett sätt som gör att det ser ut som ett torrt blad. Ett utmärkt överlevnadsknep, men också en predation, som gör att den både kan fly potentiella faror och jaga utan att väcka misstankar.

Ormar har också en annan "superkraft" som tillåter dem att perfekt smälta in i omgivningen: de har förmågan att reglera sin temperatur, vilket gör att den liknar bakgrunden där den befinner sig, på detta sätt blir det svårare både för byten och rovdjur att upptäcka dess närvaro. 

Kamouflagetekningen kan vara olika beroende på arter och deras livsmiljöer: på detta foto, taget i norra Texas finns en kopparhuvudorm som knappt syns.

Advertisement

Kopparhuvudormen, vem är den?

Kopparhuvudormen, vem är den?

feistybean/Reddit

Exemplaret som visas på fotot (men var?) är en kopparhuvud, en orm som trivs i fuktiga miljöer, den tolererar bra även de regnigaste och kallaste regionerna i Australien, där andra ormar inte överlever, oavsett ursprung och livsmiljö. Alla koppararter har liknande egenskaper, både i färg och konformation. Med en robsust och ganska muskulös kropp har de en delvis blank färg i nyanser som sträcker sig från gråsvart till brunt, med inslag av orangea nyanser, speciellt på halsen och den främre delen av kroppen.

Men varför har den ett så underligt namn? Anledningen till termen "kopparhuvud" är lätt att förstå: det hänvisar till kopparfärgen på nospartiet och huvudet på vissa exemplar, särskilt de som lever på slätten. 

Den som finns gömd på detta foto bor som sagt var i Texas och tillhör en underart vars brunaktiga kopparfärg har beiga nyanser. Och vilken är dess favoritmiljö? När man tittar på fotot är det ganska tydligt: denna art vet hur den ska anpassa sig olika miljöer och den har en svaghet för steniga gläntor och skogar, där den föredrar att ringla sig fram under mörkrets timmar, från skymningen och framåt.

Vi har inte berättat allt som finns om denna orm, men en speciell fråga kvarstår: finns den verkligen på fotot?

Det finns faktiskt en kopparhuvudorm på fotot

Det finns faktiskt en kopparhuvudorm på fotot

Imgur

Naturligtvis är den där, ringlandes på den svampbeströdda trädstammen, bland vilka den smälter in perfekt. Nu när vi vet var den är känns det absurt att vi inte såg den direkt: nu när den väl identidierats verkar dess närvaro uppenbar. Ändå smälter dess kropps färger och form så perfekt in i sammanhanget den befinner sig i. Även om det är intressant och roligt att kunna se den på fotot, skulle det vara mindre roligt att personligen vara nära den. Faktum är att denna orm är otroligt giftig, även om den sällan ger sig på människor.

Liksom många av dess släktingar attackerar den människor endast för att försvara sig om den störs eller vid alldeles för närgången kontakt och bara i sällsynta fall har dess bett visat sig vara dödligt. Av denna anledning, om du skulle råka stöta på en måste du se till att hålla ett nödvändigt avstånd och absolut inte försöka röra den: vi får begränsa oss till att observera dessa fantastiska djur på avstånd.

Såg du direkt kopparhuvudormen eller lyckades den undkomma din blick? Ormar är duktiga på att lura det mänskliga ögat, som i detta fall!

Advertisement