Vem bestämmer om bensinluckan ska vara på vänster eller höger sida?

av Titti Carlberg

16 December 2023

Vem bestämmer om bensinluckan ska vara på vänster eller höger sida?
Advertisement

Det har säkert hänt dig många gånger, du kör in på en bensinmack för att tanka och stannar för att fundera på vilken sida tanklocket på din bil sitter. Detta beror på att inte alla fordon har den på samma sida, men vet du vad detta beror på?

Högra eller vänstra: varför denna skillnad?

Högra eller vänstra: varför denna skillnad?

Pexels

Placeringen av tanklocket på en bil påverkas i huvudsaklingen av i vilket land ett visst fordon är tillverkat, det vill säga om det är höger eller vänstertrafik.

Till exempel har bilar tillverkade i Japan, där det är vänstertrafik, ofta tanklocket på bilens vänstra sida.

Det är dock viktigt att notera att denna trend inte är en fast regel. Biltillverkarna varierar faktiskt ganska ofta tankluckans position baserat på rent estetiska överväganden eller fordonets utformning, särskilt för konfigurationen av underredet som bestämmer tankens position.

Advertisement

Hur vet man om bensinluckan är på höger eller vänster sida ?

Hur vet man om bensinluckan är på höger eller vänster sida ?

Pexels

Om du glömde att kolla tanklockets position innan du körde iväg, oroa dig inte: vi kommer att avslöja ett knep som gör att du kan lösa frågan med bara en blick.

Titta på instrumentbrädan, i synnerhet varningslampan för bränslenivån: här kan det finnas en pil bredvid bensinpumpssymbolen som indikerar vilken sida tanklocket sitter.

Detta är en väldigt användbar guide, speciellt för dem som hyr flera bilar under året och kanske inte är bekanta med den specifika dörrlayouten på varje bil.

Dessutom är det intressant att veta att på många nyare modeller kan tanklocket öppnas med hjälp av en spak placerad nära förarens vänstra fot eller via en knapp placerad i kupén. Vi rekommenderar därför att du också kontrollerar denna aspekt innan du sätter dig bakom ratten.

Var sitter tanklocket på antika bilar?

Var sitter tanklocket på antika bilar?

Pexels

Tidigare var bilarnas konfiguration, när det handlade om tankning, mer enhetlig än idag. Faktum är att de flesta fordon hade åtkomstpunkten för tankning bakom registreringsskylten, bak.

Detta arrangemang möjliggjorde ambidextrous tankning, det vill säga oavsett sidan av bränslepumpen. Dessutom ansågs denna konfiguration vara estetiskt tilltalande eftersom den integrerade tanklocket diskret med den övergripande designen av själva fordonet.

Man insåg dock snart att denna bestämmelse ökade risken för bränder i händelse av trafikolyckor, särskilt vid påkörningar bakifrån. Som ett resultat förklarades den inte att följa säkerhetsbestämmelserna i många länder och fordonstillverkare började placera tanken på antingen högra eller vänstra sidan av sina fordon.

 

Advertisement