Jeff Bezos måste betala rätten att använda namnet "Amazon": kontroversen med den brasilianska guvernören

av Titti Carlberg

15 December 2023

Jeff Bezos måste betala rätten att använda namnet "Amazon": kontroversen med den brasilianska guvernören
Advertisement

Vi känner alla till Amazon, inte nätbutiken utan skogen som täcker stora delar av Brasilien och dess grannländer. Tja, det är inget mysterium att Amazon fått sitt namn från världens största regnskog, planetens gröna lunga. För guvernören i den brasilianska delstaten Amazonas, Wilson Lima, bör Jeff Bezos nu börja betala royalties för användningen av namnet. Låt oss se varför.

Advertisement

Jeff Bezos måste betala för att använda namnet Amazon: sammandrabbningen med Lima

Jeff Bezos måste betala för att använda namnet Amazon: sammandrabbningen med Lima

Jorge.kike.medina/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED

I en intervju med den brasilianska tidningen O Globo tog Amazonas guvernör, Wilson Lima, uttryckligen upp frågan om royalties. Trots allt så har Jeff Bezos använt namnet Amazon i 30 år nu och har gjort det känt över hela världen. Av denna anledning frågar Lima Bezos hur mycket hans företag har tjänat på regnskogen Amazonas bekostnad och hur länge till han fortfarande planerar att tjäna pengar på den.

Limas inställning var inte begränsad till intervjun eller viljan att prata om frågan vid COP 28-toppmötet i Dubai. Nej istället delade guvernören i Amazonas en video riktad mot Jeff Bezos med en ton som går utöver den blotta ekonomiska begäran. Enligt Lima borde Amazon spela en roll i skogens miljövård. Å andra sidan kan ett så stort företag som bär namnet av världens största regnskog inte undgå att hjälpa det att bevara sitt ekosystem.

Advertisement

Amazonaskogen, ett unikt ekosystem fullt av risker

Amazonaskogen, ett unikt ekosystem fullt av risker

Gleilson Miranda/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED / Van Ha/Wikimedia Commons - Public Domain

Det är ingen slump att Amazonaskogen kallas planetens gröna lunga. En gång i tiden var det för allt syre som producerades av dess flora, men idag kan vi lägga till det för all koldioxid som tas upp. Med Limas ord borde Jeff Bezos betala för användningen av Amazon-namnet, men det handlar inte bara om det. Försöket är att få en av de rikaste männen i världen att möta sitt företags ekologiska ansvar.

Amazonas har en yta på drygt 7 miljoner kvadratkilometer och har på senare år förlorat nästan en femtedel av sin regnskog. Uppenbarligen är den kontinuerliga avskogningen och en politik av betydande ointresse gentemot en av de viktigaste platserna på planeten ansvariga. Med sitt nettovärde på över 170 miljarder dollar skulle Jeff Bezos kunna tackla klimatförändringen mycket mer effektivt. Oavsett om det bara är genom att betala för användningen av Amazon-namnet eller genom andra initiativ, i slutändan spelar det ingen roll. Det viktiga är närvaron av en stark signal och kontinuerlig uppmärksamhet, som den som Wilson Lima eftersträvar.

Amazons ansvar och fallet med ". amazon"-domänen

Som vi nämnde tjänar Lima-initiativet till att få Bezos att ta sitt ansvar för ett så stort företag som Amazon är idag. Men detta är inte det enda fallet där miljardären använder Amazonas skogs namn av kommersiella skäl. Faktum är att Amazon nyligen fick exklusiva rättigheter till toppdomänen ".amazon". Operationen skapade spänningar med några medlemmar av ACTO, Amazon Cooperation Treaty Organization. Brasilien och Peru har faktiskt klagat på hur privatiseringen av domänen de facto kunde äventyra skyddet av Amazonas regnskog.

Efter flera tvister har Amazon kommit överens med dessa länder om att dela några domännamn, men problemet är dock ett annat. Om det är möjligt att privatisera ett domännamn som härrör från geografiska och politiska enheter, betyder det att internet sätter ett pris på allt. Och riskerna kan vara oöverskådliga, särskilt om man tänker på hur viktigt nätet är för att skydda skogen och ursprungsbefolkningen. Med tanke på Amazonas storlek är kanske användningen av namnet det minsta problemen det orsakar. Just därför borde det vara ett faktum och inte bara en pågående debatt att mer borde göras för att skydda Amazonas. Under tiden väntar skogen, och krymper alltmer för varje år som går.

Advertisement