Ljudet från snön under våra steg: varför hör vi ett konstigt knaster när vi trampar på den

av Titti Carlberg

16 Mars 2024

Ljudet från snön under våra steg: varför hör vi ett konstigt knaster när vi trampar på den
Advertisement

Att gå på snön är en suggestiv och avkopplande upplevelse, men vad är det som orsakar ljudet som hörs under varje steg på det vita täcket? Det svarar vetenskapen på.

Advertisement

Snö är ljudlöst, men låter högt när vi trampar på den

Snö är ljudlöst, men låter högt när vi trampar på den

Free

När det snöar blir atmosfären dämpad och allt verkar falla i en ren tystnad. Detta är inte enbart resultatet av en mänsklig sensation: faktum är att efter snön har landat rikligt på ytan är världen verkligen mindre ljudlig; anledningen till detta är att detta tjocka vitt täcke kan absorbera ljudvågorna och dämpa dem, vilket föder den typiska magiska vinterstämningen.

Således genomsyras vi av lusten att ta på oss stövlarna och ge oss ut på den snöiga mattan för en avkopplande promenad i det vita och kanske bygga en söt snögubbe eller kasta de klassiska snöbollarna. Att gå på snön producerar naturligtvis inte samma ljud som asfalt eller gräs, utan ett typiskt och omisskännligt ljud: varför?
Om snön absorberar ljud, varför producerar den då detta knaster under våra fötter? Även om det känns mjukt och lätt, är det nästan som att den går sönder under våra steg. Detta är varför.

Advertisement

Detta är varför snön knastrar under våra fötter

Trots snöns till synes oskyldiga utseende vet vi att det är is. Som National Snow and Ice Data Center förklarar, "ett lager snö består av många små iskorn som komprimeras samtidigt". När snön komprimeras gnuggas dessa iskorn mot varandra och orsakar mer friktion ju lägre temperaturen är. Därför ju kallare snö, desto högre knaster produceras. Omvänt när snön är på väg att smälta minskar friktionen, när du trampar på den producerar den inte något ljud, eller i alla fall mycket mindre intensivt.

Isen som utgör snöflingor är fast, men den har också ett nästan flytande och tunt lager på ytan. Den första som föreslog denna idé var Michael Faraday, expert på elektrokemi och magnetism, runt 1850. Vetenskapen har bekräftat denna teori och även om ursprunget till detta lager inte är klart, är det säkert att dess tjocklek beror på snöns temperatur: när det är varmare tunnas den här typen av vätska, blir mjukare och friktionen som ger upphov till det sprakande ljudet vi hör. Omvänt, när snön kallnar och detta lager blir tjockare, glider kristallerna mindre "smidigt" mellan varandra och slutar med att krossas, vilket ger upphov till knastret vi hör.

Vid vilken temperatur knastrar snön?

Vid vilken temperatur knastrar snön?

Freepik

Men vilken är temperaturtröskeln som gör skillnaden mellan ljudlös snö och knastrig snö? Indikativt är det runt -10°C, som forskare från University of Wisconsin hävdar. Så nu förstår vi vad det är som producerar ljudet vi hör när vi trampar på det vita täcket, men förutsättningarna för att kunna höra knastret beror på vilken temperatur det är. 

Över den indikerade temperaturen är snön halare, mjukare och ljudlös, men under denna gräns krossas kristallerna under våra steg och vi hör knastret. Dessutom genererar trycket som produceras av skornas värme och, över -10°C, hjälper det till att värma snön så att den smälter fortare.

För att förstå hur kallt det är ute räcker det därför att lyssna på "rösten" från snön under dina fötter: är den stark och klar, svag eller absolut ljudlös?

Advertisement