Är det säkert att äta snö? Vi avslöjar om du kan göra det (för skojs skull) eller om det är bättre att undvika det

av Titti Carlberg

20 Januari 2024

Är det säkert att äta snö? Vi avslöjar om du kan göra det (för skojs skull) eller om det är bättre att undvika det
Advertisement

Snö är utan tvekan vackert, men kan man äta det? Det finns många som till och med har experimenterat olika recept med detta vita täcke som bas, men är det verkligen säkert? Här finns allt du behöver veta och om det är värt att smaka.

Snö är vatten, men inte bara: kan man äta det?

Snö är vatten, men inte bara: kan man äta det?

Pixabay

Det finns inget som symboliserar vinter som snö: vita berg, ljusa flingor som landar mjukt på det vita täcket och tävlingar för att se vem som kan skapa den vackraste snögubben är typiskt för den kalla årstiden. Med snö kan man åka skidor, släde och ha snöbollskrig, och man blir frestad att smaka på den. Erkänn: vi har alla, åtminstone en gång under livets gång gett efter för önskan att smaka på den. Men är det säkert eller inte?

Till att börja med kan vi säga att snö till största delen består av vatten. När temperaturen sjunker under en strecket tenderar luftfuktigheten att frysa till is istället för att bli regndroppar, vilket ger liv åt de klassiska snöflingorna som, när de faller i stora mängder bildar flera lager av snö. Alla dessa flingor är olika varandra, men ingrediens är samma hos dem alla. Det är dock inte nödvändigtvis en enda: beroende på var snön har fallit och samlats kan den innehålla andra ämnen som inte är direkt hälsosamma för kroppen. Tänk till exempel på snön som lägger sig på trottoaren eller på vägar som regelbundet skottas: i det här fallet kan det innehålla halit, eller stensalt, minerlaformen för natriumklorid, användbar för att smälta is och förhindra att någon halkar på den isiga asfaltan. Om snön innehåller spår av dessa ämnen är det inte bra att smaka på den.

 

 

Advertisement

Att äta snö, möjlig förorening

Att äta snö, möjlig förorening

Pexels

I och för sig kan snö ätas, men när den väl samlats upp från marken måste man beakta olika möjligheter, bland annat förekomsten av djur i närheten som kan ha utnyttjat det vita täcket för att utföra sina behov. Om färgen på snön inte är direkt vit är det mycket troligt att detta har hänt och att dåsmaka lite skulle vara allt annat än hygieniskt. Det finns också en karaktäristisk rosafärgad snö, en nyans som flingorna dock inte får från himlen eller när de färdas mot marken: det som kallas "vattenmelonsnö", den får sin rosa färg från dussintals alger som älskar kalla miljöer.

Vid det här laget skulle den mest logiska slutsatsen vara att smaka på snön så fort vi ser den börja falla? Korrekt? Nej, fel: även om den än så länge är fri från ämnen som förorenar den, fångar det första snöfallet en rad föroreningar i luften, om än på låga och ofarliga nivåer, inklusive sot, bekämpningsmedel, formaldehyd, kvicksilver, mikroplaster och resulterande kemikalier från fordonsavgaser, som fungerar som en slags luftrenare.

Det är dessutom viktigt att tänka på regionen där man befinner sig när snön faller: storstadsområden har förvisso större luftföroreningar och en studie från McGill University, Quebec i Kanada, fann att stora mängder giftiga ämnen kan spåras inom en halvtimme i snö som fallit i storstadscentra. En rumänsk forskare, Istvan Mathe från Sapienta University i Transsylvanien, fann i en studie att nyfallen snö, ungefären halv dag gammal, innehöll en minimal mängd bakterier. Dagen efter innehöll samma snö många utspridda bakterier. Detta bekräftar att den första snön är den som fångar upp flest luftföroreningar och det är därför mest lämpligt att smaka på den absolut färskaste snön som fallit, så länge den är nästan ren.

Det är säkert att äta snö, men under dessa förhållanden

Det är säkert att äta snö, men under dessa förhållanden

Freepik

I slutändan är svaret på frågan om huruvida det är säkert att äta snö är ja det är säkert, men med vissa försiktighetsåtgärder och med hänsyn till dessa aspekter. Om man vill smaka på snön eller använda den till hemmagjorda recept är det viktigt att undvika att samla den i storstaden eller i förortsområdena, vänta i några timmar efter första snön med att samla in den, helst i frånvaro av blåst, vilket kan bära andra skadliga ämnen. Giftiga ämnen finns ju praktiskt taget överallt, både i maten och i luften, så fruset snövatten kan knappast vara något undantag: det är mängden som skapar skador, vilket genom att välja "rätt" snö inte är farligt.

Väl insamlad - med måtta - kan du tillaga läckra snacks, till exempel granita med valfri smak, eller snöglass: för att göra den behöver du bara en kopp mjölk, lite socker, en och en halv sked vaniljextrakt och rätt dos valfri snö, som du efter att ha blandat alla de andra ingredienserna tillsätter lite i taget, fortsätt att blanda tills du får en jämn blandning. Om du vill prova, dra då nytta av kylan som snart kan försvinna: faktum är att forskare är oroliga för att temperaturerna ständig stiger på grund av den globala uppvärmningen!

Och har du någonsin smakat på snö eller gjort något recept som innehåller det?

Advertisement