Har du aldrig undrat varför äggkartonger alltid innehåller fyra, sex eller tolv ägg?

av Titti Carlberg

26 Oktober 2023

Har du aldrig undrat varför äggkartonger alltid innehåller fyra, sex eller tolv ägg?
Advertisement

Vi har pratat mycket om ägg, ett extremt vanligt och uppskattat livsmedel, men det finns dock vissa aspekter och kuriosa som inte alla känner till ännu. Har du till exempel märkt att kartongerna de säljs i har ett specifikt antal, vanligtvis 12? I den här artikeln får du veta varför det inte är en slump. 

Advertisement

Ägg mellan näring och symbolik

Ägg mellan näring och symbolik

Pixabay

Vi är så vana att se saker på ett visst sätt att vi ofta inte ställer frågor till oss själva, vi är helt enkelt på det sättet. Punkt och slut. Ändå döljer de ofta märkliga skäl, långt ifrån slumpmässiga. Ett exempel på detta är just ägg, vanligtvis säljs de i förpackningar om 4, 6 eller 12. Det är en av de äldsta, mest näringsrika och vanliga livsmedlet som finns, som vi kan använda i många recept, med hänsyn till att inte överstiga konsumtionen. Långt innan de började användas i söta eller salta rätter och som en försäljningsvara, avnjöts ägg redan i början av det mänskliga livet.

De mest utbredda och välkända är de från höns vilka representerar en utmärkt proteinkälla: just det faktum att de är lättillgängliga har gjort dem till en av de mest mångsidiga livsmedel i matlagningen. Dessutom är ägg fulla av symbolik och traditioner: låt oss tänka på den kristna påskhögtiden, under vilken de produceras i form av choklad, eller dekoreras för att pryda hem och butiker.

Kort sagt, i många fall är det här väsentliga produkter i matlagningen, men vad är motivet till att de säljs i olika förpackningar (och är placerade utanför kylen)?

Advertisement

Detta är varför äggkartonger alltid innehåller fyra, sex eller tolv

Detta är varför äggkartonger alltid innehåller fyra, sex eller tolv

Pexels

Anledningen till att ägg säljs i grupper om fyra, sex, eller tolv beror på tradition och med största sannolikhet på symboliken med siffran 12. I kristendomen är denna siffra kopplad till antalet apostlar och ägg, vilket vi nämnt, är i sig symbolen för Jesus uppståndelse, men siffran 12 är kopplad till många andra aspekter av vårt liv, såsom årets månader, stjärntecken, fullmånarna, dagstimmarna och så vidare. Faktum är att det är ett viktigt nummer för människor, men har det verkligen påverkat försäljningsformatet för ägg?

Under den elisabetanska perioden såldes de faktiskt i grupper om ett dussin. Inom partihandeln på XIX-talet placerades de i lådor och senare, med livsmedelsindustrins förpackningar, bibehölls detta antal och de relaterade faktorerna till fyra och sex. I vissa fall innehåller dock förpackningarna upp till 18 ägg, med hänsyn till deras storlek och därför vikt för att skapa enhetliga grupper.

I Europa, särskilt i England, från 1700-talet och fram till mitten på 1900-talet, användes metoden med imperialistiska enheter: en shilling motsvarade 12 pence, förmodligen på grund av vikten i detta nummer på en symbolisk nivå. På så sätt kunde ett ägg köpas för en shilling eller tolv pence, utan behov av förändring eller tillägg. Det efterföljande antagandet av decimalsystemet har inte helt ersatt förpackningarna om tolv, även om det också har blivit vanligt med förpackningar som innehåller tio ägg.

Det finns dock ytterligare ett skäl till att välja detta specifika nummer: under medeltiden såldes ägg lösa på marknaden. De som inte kunde räkna använde tummen och fyra fingrar: varje finger har tre falanger och, om vi utesluter tummen som användes för att räkna, hur många falanger är det totalt på fyra fingrar? Just det 12. På så sätt kunde varje ägg som lagts i korgen markeras genom att röra en falang i taget, utan att göra några misstag. Dessutom är denna siffra lätt delbar, vilket gjorde begäran om ett "halvt dussin" mycket mer praktiskt och enklare.

Andra kuriosa om ägg

Andra kuriosa om ägg

Freepik

Har du någonsin hört termen "bagarens dussin" användas? I det här fallet är det exakta antalet inte 12, utan 13. På XIII-talet beslutade Kung Henrik III att säljare som försökte lura köpare på marknaden skulle straffas. Därmed blev det vanligt att lägga en bit extra bröd eller ett extra ägg i kundens korg. 

Den moderna äggkartongen är en kanadensisk uppfinning från 1911, men som vi redan nämnt, har den traditionella uppsättningen av tolv hållits aktuell, tillsammans med dess submultipler 6, 4 och i vissa fall även två.

Slutligen, en sista kuriosa om ägg: vet du varför de heter så? Det verkar som att källan är indoeuropeisk och går tillbaka till den förhistoriska eran och att namnet är kopplat till ordet "fågel". På fornengelska översattes detta till "oeg", som med tiden ändrades till "ey", plural "eyren". På XIV-talet tog forntidens Norge över termen "oeg", men under en tid fortsatte de att använda båda orden, fram till det nordiska ordet tog över helt och rådde ända till slutet av XVI-talet.

Och hur mycket vet du egentligen om detta populära livsmedel?

Advertisement