Varför blir hörseln mer dämpad när vi är förkylda?

av Titti Carlberg

29 Oktober 2023

Varför blir hörseln mer dämpad när vi är förkylda?
Advertisement

Förkylningar är en av de vanligaste sjukdomarna, särskilt under de kallare årstiderna. Bland de mest irriterande och ihållande symptomen upplever många också en nedsatt hörsel, som om örat är tilltäppt. Men varför uppstår detta, och vad är förhållandet mellan förkylning och dämpad hörsel?

Advertisement

Varför orsakar förkylningar nedsatt hörsel?

Varför orsakar förkylningar nedsatt hörsel?

freepik

Svaret på frågan ligger i sambandet mellan hörsel, lukt och smak, det är ingen slump att det finns specialister som sysslar med detta, det vill säga öronläkare.

En tunn kanal, kallad eustachiska röret, eller örontrumpet, förbinder örat med näsans baksida. Vanligtvis är denna kanal stängd, men den öppnar sig när vi äter något eller gäspar, vilket bidrar till dräneringen av överflödigt slem som produceras av slemhinnan i mellanörat mot näsa och svalg. I praktiken är eustachiska röret grundläggande för vår förmåga att höra, ur anatomisk synvinkel.

Det är här förkylning kommer in i bilden, en inflammation i slemhinnorna orsakad av ett virus som främst drabbar de övre luftvägarna. Det kan hända att viruset även påverkar öronen och närmare bestämt eustachiska röret, väggarna i den trånga kanalen sväller och på så sätt minskar utrymmet för att dränera slem. Som ett resultat kan det finnas en ansamling vätska i mellanörat som hindrar ljudets passage. Därför får vi känslan av en dämpad hörsel.

Advertisement

Immunförsvar bakom ett blockerat öra

Immunförsvar bakom ett blockerat öra

freepik

Vi har sett varför förkylningar orsakar hörselnedsättning, men varför finns det en massa slem som inte dräneras?

När vi är förkylda eller har ett annat luftvägsvirus, utlöser kroppen ett immunförsvar som har till uppgift att bekämpa infektionen. Näsan och bihålorna börjar sedan producera mer slem, som också kan spridas genom eustachiska röret. Å ena sidan bidrar närvaron av slem till känslan av nedsatt hörsel som vi upplever under förkylningen. Å andra sidan kan spridningen av viruset också leda till mellanörainfektioner och därmed förvärra hörselproblemet. I det här fallet är det en mer utbredd komplikation hos nyfödda och små barn som har ett mindre eustachiskt rör i horisontellt läge.

Dämpad hörsel: vilka är de andra orsakerna?

Dämpad hörsel: vilka är de andra orsakerna?

freepik

Känslan av dämpad hörsel är en ganska vanlig och avgjort irriterande upplevelse som inte bara beror på förkylning. Faktum är att det ofta orsakas av tryckvariationer i örat som vi upplever på höga höjder eller i ett flygplan under lyft och landning. Det är, åtminstone i dessa fall, ett tillfälligt besvär som går över på kort tid och som kan lindras genom att svälja hårt eller gäspa. Detta öppnar eustachianröret och underlättar dräneringen av slem.

Men det finns också medicinska orsaker som kan leda till hörselnedsättning. Extern otit är till exempel en inflammation i yttre hörselgången som orsakas av en virus- eller bakterieinfektion. Förutom känslan av dämpad hörsel kan detta tillstånd åtföljas av öronvärk och klåda.
En annan är Ménières syndrom, orsakad av överdriven ansamling av endolymfa i innerörat. Syndromet kan orsaka hörselnedsättning, tinnitus, yrsel, illamående och kräkningar.

 

Förebyggande och behandling: hur man återställer hörseln

Förebyggande och behandling: hur man återställer hörseln

freepik

För att förhindra känslan av dämpad hörsel på grund av en förkylning är det viktigt att anta en korrekt och daglig öronhygien. Om du torkar dem noggrant efter duschen, gärna med en handduk undviker du vattenstagnation i dem. Under en flygresa är det bra att tugga på ett tuggummi eller svälja hårt ett par gånger för att mildra obehaget i samband med tryckförändringar.

Om hörselnedsättningen inträffar under en förkylning, när infektionen är över kan vissa naturliga läkemedel hjälpa till att återställa öronens funktion. Termiska terapier eller helt enkelt varmt vatten med några droppar eukalyptusolja kan främja flödet av överflödigt slem. Under överinseende av en läkare kan dock sprayer mot svullnaden, mukolytika och nässpray också beaktas.

Om känslan av dämpande hörsel kvarstår under en lång tid, är det alltid bättre att kontakta en specialist, som kommer att kunna identifiera orsakerna och ordinera lösningar på problemet.

Advertisement