Vad är hicka och hur får man den att försvinna? Orsaker och botemedel mot utbrett obehag

av Titti Carlberg

13 Oktober 2023

Vad är hicka och hur får man den att försvinna? Orsaker och botemedel mot utbrett obehag
Advertisement

Hicka kan vara en enkel olägenhet eller ett varningstecken för allvarligare hälsoproblem. Som regel är detta en olägenhet som har funnits sedan prenatalfasen och som kan lösas med några praktiska åtgärder. I vissa fall är det dock nödvändigt att konsultera en läkare och spåra orsaken som utlöste den. Så låt oss se vad hicka är och vad som orsakar den, samt några av de mest effektiva lösningarna.

Advertisement

Vad är hicka?

Vad är hicka?

Jason Wadsworth/Flickr

Vi har alla upplevt hicka minst en gång under livstiden. Det är en ofrivillig och upprapad sammandragning av diafragman, muskeln som skiljer bröstkorgen från buken och hjälper oss att andas. Varje sammandragning av diafragman orsakar stängning av stämbanden vilket framkallar det karakteristiska "hickande" som åtföljer varje sammandragning.

Vanligtvis är hicka ett godartat symptom som orsakas av yttre faktorer och som tenderar att försvinna inom några minuter eller så. Det finns naturligtvis även fall av ihållande kronisk hicka, men i de flesta fall går den lätt över.

Det viktiga är dock att förstå vilka orsakerna till hickandet är och om det finns några särskilda riskfyllda faktorer.

Advertisement

Varför hickar man?

Varför hickar man?

Pixabay

Det finns två huvudsakliga typer av hickaVanlig hicka, den vi alla upplever, varar från någon minut upp till ett par timmar, medan ihållande hicka inte går över inom 48 timmar. I det första fallet kan orsakerna till ofrivilliga sammandragningar av diafragman vara:

 • kolsyrade drycker, druckit för snabbt eller druckit en överdriven mängd alkoholhaltiga drycker;
 • ätit för mycket och för snabbt;
 • tugga godis och tuggummi i stora mängder;
 • uppleva plötsliga temperaturförändringar;
 • stressiga situationer eller tillstånd av psykologisk förändring;
 • exponering av flyktiga irriterande ämnen eller cigarettrök.

Hicka orsakas av irritation av phrenicnerven, som reglerar utvidgningen av diafragman. Dessutom bidrar ett nervöst anlag som involverar de områden i hjärnan som reglerar andningen också till att man hickar.

Hicka under graviditeten, hos nyfödda och lite äldre barn

Hicka under graviditeten, hos nyfödda och lite äldre barn

Pexels

Hos gravida kvinnor kan en ökad risk för hicka noteras. Dessa är konsekvenser av snabb andning, magbesvär, ångest och ändrade matvanor. Graviditet ger inte direkt hicka, men det kan säkert bidra till en större frekvens av fenomenet. Vidare finns det fall av hicka även hos fostret under andra och tredje trimestern, och hos nyfödda, särskilt om de dricker mjölken för snabbt. Hicka drabbar även äldre barn: orsakerna är de vi redan nämnt, nämligen för snabb konsumtion av mat och kolsyrade drycker.

Hur kan man få hickandet att gå över?

Hur kan man få hickandet att gå över?

Pexels

Om hickan orsakas av irritation av phrenicnerven, är det viktigt att slappna av i mellangärdet för att få stopp på det. Alla botemedel mot hicka tjänar till att stoppa sammandragningen av muskeln. De är:

 • bli skrämd, vilket leder till att vi drar ett kraftigt andetag som drar in diafragman;
 • drick vatten i små klunkar, vilket distraherar andningsorganen;
 • massera diafragman, i ett försök att få muskeln att slappna av;
 • håll andan i minst 30 sekunder vilket leder till att diafragman slappnar av under utandningen;
 • försök distrahera dig själv, så att din hjärna inte bara fokuserar på sammandragningarna som framkallar hickandet;
 • ligg på rygg, lyft benen och tryck händerna mot golvet, i en övning som gör att diafragman slappnar av om det kombineras med långsam och lugn andning.

Uppenbarligen talar vi i alla dessa fall om att få stopp den den vanliga hickan. Om hickan däremot är ihållande är det viktigt att du konsulterar en läkare för att identifiera orsakerna och hitta en effektiv lösning.

Advertisement