Alkoholfritt öl är trendigt: allt du behöver veta, mellan myt och verklighet

av Titti Carlberg

11 Oktober 2023

Alkoholfritt öl är trendigt: allt du behöver veta, mellan myt och verklighet
Advertisement

Alkoholfritt öl har blivit allt populärare, särskilt bland de som söker en hälsosammare livsstil och vill njuta av en drink utan alkoholens effekter. Men är alkoholfri öl verkligen ett hälsosamt val? Blir man tjock av det? Låt oss se svaret på dessa och andra frågor om alkoholfritt öl.

Advertisement

Alkoholfri öl, betyder det att ölen är utan alkohol?

Alkoholfri öl, betyder det att ölen är utan alkohol?

bob walker/Flickr

Nej, eller snarare inte alltid. Alkoholfri öl smakar väldigt likt den traditionella ölen och marknadsförs ofta som en isotonisk, törstsläckande sportdryck. Om vi i det första fallet kan säga att marknadsföring talar sanning så behöver det inte betyda att den är törstsläckande. Men alkoholfri öl innehåller åtminstone ingen alkohol, eller hur?

I verkligheten får öl, för att definieras som "alkoholfritt" inte innehålla mer än en viss mängd alkohol, en mängd som kan variera från land till land.

I Italien måste till exempel en alkoholfri öl ha en alkoholhalt på högst 1,2%, medan den i Tyskland inte får vara högre än 0,5% och i USA över 0,4%. I praktiken kan alkoholfritt öl innehålla alkohol. Inte i samma ofattning som ett traditionellt öl, men det kan innehålla det, så länge det inte står 0,0% på flaskan.

Advertisement

Hur produceras alkoholfritt öl?

Hur produceras alkoholfritt öl?

Pexels

Alkoholfritt öl tillverkas för det mesta som ett traditionellt öl från vilket alkoholen sedan "elimineras". För att göra detta används två metoder:

  • Avlägsnandet av alkohol: i det här fallet, i slutet av alkoholproduktionsprocessen, avlägsnas det med manuella metoder. Vakuumdestillation låter alkoholen avdunsta vid låga temperaturer, medan membranfiltrering med omvänd osmos använder ett membran som håller kvar endast alkoholen.
  • Jäsningsblock: denna metod förhindrar bildandet av ytterligare alkohol under jäsningsfasen. Jästen som ansvarar för jäsningen inaktiveras när den önskade alkoholhalten uppnås.

Är det skadligt att dricka alkoholfritt öl?

Är det skadligt att dricka alkoholfritt öl?

Pexels

Återigen skulle det korta svaret vara "nej". Alkoholfritt öl är inte skadligt, det innehåller alla näringsegenskaper som hos traditionellt öl. Det finns mineraler som magnesium och kalium, fettlösliga vitaminer och antioxidantämnen som kommer från humle. I praktiken förser alkoholfritt öl kroppen med några värdefulla näringsämnen, men har också en kraftfull antioxidantverkan. Dessutom gör den mycket låga alkoholhalten i alkoholfritt öl mindre belastande för levern och är sötare i smaken.

Blir man tjock av alkoholfritt öl?

Blir man tjock av alkoholfritt öl?

Pixabay

Samtidigt gör alkoholfritt öl dig inte tjock, så länge det konsumeras i måttliga mängder och förknippas med en balanserad kost. Faktum är att alkoholfritt öl har hälften av kalorierna jämfört med traditionell öl, och av denna anledning är det ett lämpligt val för dem som vill ha en mindre kaloririk och lättare diet. Men utan att överdriva och med tillräcklig fysisk aktivitet. I detta avseende är det bra att komma ihåg att alkoholfritt öl är bra för att fylla på mineraler, men det är inte så törstsläckande som man vill att det ska vara.

När är det bättre att inte dricka alkoholfritt öl?

När är det bättre att inte dricka alkoholfritt öl?

Pexels

Trots dess fördelar finns det vissa situationer där det är bättre att undvika alkoholfri öl. Humle kan till exempel ha en laxerande effekt och personer med diabetes bör vara försiktiga med maltsockerhalten som snabbt höjer blodsockernivån. Dessutom bör giktpatienter undvika det för att hindra ansamling av urinsyra, en annan effekt på grund av missbruk av alkoholfritt öl. Under graviditet är det alltså bäst att välja alkoholfritt öl med en alkoholhalt på 0,0%.

Sammanfattningsvis är alkoholfritt öl ett mer än giltigt val för den som letar efter ett lätt alternativ till traditionell öl. Samtidigt bör det dock inte konsumeras i alltför stora mängder och är bättre förknippat med en balanserad kost. Av denna anledning rekommenderar vi att du konsulterar en läkare vid tvivel eller oro.

Advertisement