Infusionstid för te: vad händer om vi lämnar tepåsen för länge?

av Titti Carlberg

13 Oktober 2023

Infusionstid för te: vad händer om vi lämnar tepåsen för länge?
Advertisement

Tidpunkten för en kopp te är alltid ett nöje, precis som med tidpunkten för en kopp kaffe, men det kan hända att man ibland väntar för länge innan man dricker det. När tiden som krävs för infusion har gått ut och överskridits, kan denna dryck fortfarande intas eller finns det några kontraindikationer? Kan man fortfarande dricka eller bör man undvika det?
Här är svaren från vetenskapen.

Advertisement

Innehållet i te: vad är theine?

Innehållet i te: vad är theine?

Pixabay

Te är en dryck som avnjuts över hela världen, inte bara i England, där det vanligtvis avnjuts klockan fem på eftermiddagen. Tiderna för att konsumera det kan variera beroende på personliga preferenser, men denna varma dryck innehåller ett spännande ämne som skiljer det från avslappnande örtteer. Faktum är att i te finns det theine, ett kemiskt ämne som liknar koffein, men som kallas på detta sätt just på grund av vilken typ av blandning det normalt finns i. Det är i praktiken samma sak, men de olika namnen särskiljs utifrån vilken dryck det handlar om. Det säger sig själv att theine också kan stimulera nervsystemet och bör därför undvikas under timmarna före läggdags. Effekterna kan variera från person till person, men när det gäller theine är det nödvändigt att överväga dess interaktion med de andra föreningar som finns i te, inklusive katekiner och tannier.

Naturligtvis kräver även tillredningen av kaffe och te olika processer: den lättare drycken kräver en infusionsperiod som bör respekteras, men som ibland glöms bort. Vad händer om man överskrider de minuter som anges på påsen eller förpackningen och vilka effekter kan denna försummelse få om man bestämmer sig för att dricka det ändå?

Advertisement

Infusionstiden för te: om du inte respekterar den ökar koncentrationen av tanniner

Infusionstiden för te: om du inte respekterar den ökar koncentrationen av tanniner

Pixabay

Det finns tusentals olika sorters te tillgängliga vilka skiljer sig mycket från varandra, både i smak och kvalitet. Beredningen innebär att man använder uppvärmt vatten, som inte bör koka, vilket sedan hälls på tepåsen eller extrakten i koppen och lämnar bladen att dra i två till tre minuter. Så vad händer om denna tidsperiod överskrids?

Den främsta konsekvensen gäller tanniner, en kemisk förening som ingår i polyfenoler. Det har en hög förmåga att kombinera med mineraler och proteiner, och finns i olika växter, som producerar dem som ett naturligt botemedel mot parasiter, medan de livsmedelskällor som innehåller en stor mängd av dem är choklad och vin, förutom te och kaffe.

Mängden tanniner kan variera avsevärt beroende på typen av te, som är indelad i fyra makrokategorier: vitt te, grönt, svart oolongte, som tillhör växten Camellia sinensis. De innehåller alla tanniner, men dosen är betingad av både produktionsprocessen och infusionens varaktighet. Det verkar som att svart te innehåller högre koncentrationer, till skillnad från grönt te, som har den lägsta kvantiteten. Man kan säga att ju sämre kvalitet produkten har, desto större närvaro av tanniner. Samma sak gäller för bryggning: ju längre man väntar desto fler av dessa föreningar får tillträde till ens kropp.

Vilka är konsekvenserna? Förblir teet ofarligt eller finns det möjliga kontraindikationer?

Detta är vad som händer om du överskrider tiden för infusionen

Detta är vad som händer om du överskrider tiden för infusionen

Pixabay

Konsekvenserna av alltför långa infusionstider är inte helt klara, eftersom det ännu inte är definitivt förstått hur tanniner påverkar människors hälsa. Teet kommer dock att bli avgjort mer bittert än förväntat och därför äventyras dess smak, till och med bli obehaglig. Därför är de enda säkra återverkningarna just den effekt det kan ha på smaken, även om viss forskning har föreslagit potentiella effekter på hälsan: tanniner skulle faktiskt ha antioxiderande och antimikrobiella egenskaper som är typiska för polyfenoler:

  • Epigallokatekinet som finns i grönt te skulle kunna ha en antiinflammatisk effekt och motverka cellskador.
  • Svart te innehåller rikliga mängder teoflaviner och tearubiginer, två tanniner som fortfarande är ganska okända och lite analyserade, men de första studierna tyder på att de kan ha en kraftfull antioxidanteffekt.
  • Samma sak gäller för ellagitannin, som inte har studerats så mycket, men som verkar kunna ståta med betydande antiinflammatoriska och antioxiderande effekter.
  • I allmänhet verkar de, enligt forskning, bidra till cellulär och hjärthälsa, främja ett hälsosamt blodtryck och minskade kolesterolnivåer.

När det gäller de potentiella negativa effekterna av en överdriven mängd tanniner måste vi dock lyfta fram:

  • Matsmältningsbesvär som illamående om man dricker te på fastande mage. Denna bieffekt kan helt enkelt motverkas med en riklig frukost eller mellanmål samtidigt som man konsumerar drycken. Hur som helst, trots alla obehag, verkar tanniner inte vara skadliga för matsmältningssystemet, men i själva verket kan de sammandragande egenskaperna hos vissa sorter hjälpa till att stödja tarmhälsan.
  • Tanniner kan också hämma absorptionen av järn om det tas med måltider, men det finns inga vetenskapliga bevis för denna aspekt med en större sannolikhet att utveckla järnbrist, om man inte redan har det. I dessa fall är det bättre att dricka det med mjölk.

I slutändan, för att njuta av ett utmärkt te, överskrid inte de föreslagna minuterna för infusionen och, om detta händer, konsumera det tillsammans med till exempel kex eller frukt.
Och du, respekterar du den angivna längden på infusionen eller gör du ofta detta misstag?

Advertisement