Att köpa ved på ett smart sätt: strategier för att spara

av Titti Carlberg

09 Oktober 2023

Att köpa ved på ett smart sätt: strategier för att spara
Advertisement

När vädret börjar bli varmt fokuserar sinnet på bilder och platser som stranden, havet eller svalkan i en fjällskog. Du skulle knappast tänka dig en sprakande brasa som fyller bostaden med en magisk och välkomnande atmosfär. Men framförhållning och att veta hur man tänker i perspektiv skulle göra att du kan spara mycket på energikostnaderna. Till exempel är ankomsten av den första kylan verkligen inte den idealiska tidpunkten för att köpa ved. Följ våra råd och du kommer att spendera mycket mindre på uppvärmningen av ditt hem i vinter.

Advertisement

Den bästa tiden för inköp

Den bästa tiden för inköp

pexels

Så vilken är den bästa tiden att köpa ved? Vi ger dig en hint, det är verkligen inte varken på hösten eller vintern. Faktum är att redan från oktober börjar bränslet för eldstäder och kaminer att stiga och når sin topp mellan december och januari. Om du istället handlar det i god tid och fyller på ditt lager mellan juli och augusti, även så tidigt som i juni, kommer du att betala en avsevärt lägre summa.

Advertisement

Jämför priserna, men inte bara

Som med alla köp måste du få en uppfattning om marknadspriset genom att utvärdera erbjudanden från flera säljare. Var dock försiktig, det är inte bara priset som avgör ditt köp. Det kan vara trä av dålig kvalitet, utan garanti från säljaren. Så när du har identifierat ett attraktivt pris, bör du göra följande kontroller:

Fuktighetskontroll

Fuktighetskontroll

pexels

Bra trä har väldigt låg fuktighetsgrad. Med andra ord är det torrt vilket gör att det brinner bättre, genererar en behaglig värme och utan att skapa svårigheter med att få det att brinna. För att kontrollera fuktighetsgraden kan du använda en specifik fuktmätare för trä, eller be försäljaren mäta den.

Fyll på men bara under dessa förhållanden

Att köpa ved mitt i sommaren är därför ett väldigt smart drag. Du kan säkerställa värme året runt och sänka kostnaderna med upp till 40-50%. Så då är allt klart?

Nej, tyvärr inte. Idén fungerar bara om du har en lämplig plats för förvaringen. I detalj måste den inte bara vara tillräckligt rymlig för ett parti ved. Förvaringen måste vara på en plats som är skyddad från regn och fukt. Annars riskerar du att spendera mycket pengar men ändå befinna dig utan bränsle när du behöver det.

Be om hemkörning

Be om hemkörning

pexels

Man skulle kunna tro att ett sätt att sänka vedkostnaden är att ordna transporten själv, klara sig utan den som försäljaren föreslagit. I verkligheten är det i många fall bekvämare att integrera transport i det totala priset, snarare än att hantera det separat. Detta är självklart om det innebär att hyra ett tungt fordon för att transportera veden, men om det är ett litet lass eller om du har ett eget fordon är det bättre att transportera den själv

Advertisement

Köpa ved i grupp

Köpa ved i grupp

pexels

En bra strategi för att sänka kostnaderna avsevärt är att köpa ved tillsammans med andra människor. Om du har vänner eller släktingar med ett liknande hemvärmesystem kan ni köpa stora kvantiteter tillsammans. När grupperna är tillräckligt stora går det till och med att dela på hyran för en vedbod där ni kan förvara veden. Med detta system kan du säkerställa allt du och dina nära och kära behöver för att möta det kalla klimatet i fred och njuta av bekvämlihgeten i ditt hem varje årstid.

Ok till rätt sorts trä

Ok till rätt sorts trä

pexels

Slutligen, kom ihåg att köpa kvalitetsved, inte bara kvantitet. Grönt trä är billigare men har en högre fuktighetsgrad, därför presterar det mindre bra för samma vikt. Välj ett trä som brinner långsamt. Annars kommer du att "bränna" allt ditt kapital på nolltid. Faktum är att inte allt trä brinner och värmer på samma sätt:

  • Gran: lämpar sig inte som ved till eldstaden eftersom den producerar mycket rök
  • Acacia: detta är det mest uppskattade träet för en eld som inte slocknar snabbt
  • Avenbok: denna ved hör också till favoriterna eftersom den bibehåller god stabilitet under förbränning.
  • Cypress: brinner snabbt och släpper ut mycket sot som smutsar ner skorstenen
  • Ask: förutom uppvärmning är detta trä även lämpligt för matlagning
  • Holmek: utmärkt ved för uppvärmning!
  • Ek: brinner långsamt och lämpar sig bra för att underhålla elden

Nu vet du allt du behöver för att köpa ved inför vintern, för att njuta av inte bara en skön värme, utan också den bekväma och omslutande atmosfären som den öppna spisen skänker, i vetskap om att du har spenderat en låg summa!

Advertisement