När du tvättar ansiktet kanske du gör dessa misstag: här är vilka de är och hur du kan undvika dem

av Titti Carlberg

04 Oktober 2023

När du tvättar ansiktet kanske du gör dessa misstag: här är vilka de är och hur du kan undvika dem
Advertisement

Att tvätta ansiktet är ett grundläggande steg i din dagliga rutin, men är du säker på att du gör det på rätt sätt? De gester som vi upprepar ofta blir automatiska och vi uppmärksammar inte helt hur vi utför dem, vilket slutar med att vi gör några misstag som borde undvikas. 
Låt oss se några av dem.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Hur ofta bör man tvätta sitt ansikte? Vanligtvis sker detta steg i "beauty routine" två gånger om dagen: när du vaknar och gör dig redo att möta dagen, före eller efter frukosten, beroende på dina personliga vanor, och när du på kvällen förbereder dig för att gå och lägga dig. Naturligtvis kan det hända att man gör det även under dagens gång, framför allt när temperaturen är hög eller när man behöver svalka sig på grund av trötthet.

Det viktiga är i alla fall att göra det dagligen och på rätt sätt för att undvika en rad konsekvenser. Men varför är det så viktigt att tvätta ansiktet? Vad händer om vi inte gör det?

Advertisement

Varför är det viktigt att tvätta ansiktet: vad händer om vi inte gör det?

Regelbunden ansiktsrengöring är avgörande och efter när vi som barn tvingades på oss det, vilket utlöste oundvikliga raserianfall, har denna vana som förvärvats under barndomen luckligtvis blivit oumbärlig. Så, varför ska vi aldrig hoppa över detta steg?

 • Återfuktar: en av huvudskälen är att hjälpa huden i ansiktet att bibehålla rätt nivå återfuktning. Utan rätt tillförsel av externt vatten kan huden verka äldre och grövre. Detta steg reglerar PH-nivåer och gör att huden får den vätskeansamling som krävs för att hållas elastisk.
 • Resterande smuts: ansiktsrengöring gör att du kan eliminera rester som samlats på huden, som under hela dagen, men även på natten, angrips av bakterier, smog och smuts.
 • Ljus hy: körtlarna som finns under huden producerar talg som är nödvändig för att skydda den från yttre ämnen. Denna oljiga substans når ytskiktet av huden genom hårsäckarna för att bilda en skyddande barriär, men närvaron av kvarvarande smuts i ansiktet kan hindra dess passage och fånga in talget. Utan dess närvaro på huden tränger bakterierna in i folloklarna och orsakar uppkomsten av finnar. Genom att tvätta ansiktet kan du därför rensa dina porer, vilket förhindrar ansamling av rester och åtföljande akne.

Om vi avstår från att tvätta ansiktet blir resultatet svår akne, men också torrhet, klåda, rodnad, irritation och för tidigt åldrande av huden. För en glödande och frisk ansiktshud är det därför viktigt att tvätta ansiktet regelbundet, en process som också främjar upptaget av produkter. Men hur gör man det på rätt sätt och vilka misstag ska man undvika?

Misstagen att undvika när man tvättar ansiktet: här är de

Misstagen att undvika när man tvättar ansiktet: här är de

Freepick

Efter att ha förstått vikten av att tvätta ansiktet, låt oss nu se vilka misstag som bör undvikas under denna grundläggande dagliga vana:

 • Lotion: när du börjar tvätta ansiktet går du vanligtvis vidare med att använda en specifik produkt eller rengöring tillsammans med vatten. Försök istället att applicera en lätt lotion när huden fortfarande är torr, massera som om det vore en kräm och skölj sedan med vatten. Detta gör att oljorna i produkten kan eliminera överflödiga oljor som finns på huden.
 • Tid som behövs: vilket rengöringsmedel du än använder för att tvätta ansiktet, vänta alltid några ögonblick innan du sköljer av det så att det kan få sin effekt. Om det till exempel är ett antibakteriellt medel måste det verka innan du sköljer av det.
 • Val av produkt: är du säker på att du använder rätt rengöringsmedel för din hudtyp? Vissa kan vara mer lämpade för fet eller torr hud, så kontrollera att du inte använder en för aggressiv eller irriterande produkt för dina behov, vilket får en motsatt effekt än den önskade, men inte heller för milda eller känsliga.
 • Överdriven exfoliering: exfoliering är bra, eftersom det är nödvändigt att eliminera överflödiga celler, men undvik att göra det för ofta eller överdrivet. Två gånger i veckan kan vara tillräckligt för att uppnå detta utan att irritera huden.

Rätt sätt att tvätta ansiktet utan misstag

Rätt sätt att tvätta ansiktet utan misstag

Freepik

 • Sköljer för snabbt: även om du har bråttom och inte har tid, ägna trots det den rätta tiden för att tvätta ansiktet. Du kanske vill spara på vattenförbrukningen, men nu är det inte läge att göra det: noggrann sköljning är viktig för att få bort all smuts, se till att inte försumma områden som haka, näsa och hårfäste.
 • Överdriven tvättning: även om det är viktigt att tvätta ansiktet, bör du inte överdriva. En till två gånger om dagen räcker, att göra det oftare kan orsaka överdriven talgproduktion. Så om du inte har använt smink eller andra produkter du behöver ta bort, ge din hud en paus.
 • Vattentemperatur: det får varken vara för kallt eller för varmt, helst ljummet. Alltför varmt vatten torkar ut huden och stimulerar en överdriven produktion av talg för att kompensera, medan alltför kallt vatten tenderar att stänga porerna, vilket gör det svårt att rengöra dem.
 • Smycken: när du tvättar ansiktet kom ihåg att ta av dig ringar eller armband som kan repa dig och var försiktig så att du inte blöter ner halsbandet som kan bli förstört.
 • Handduk: när du torkar ansiktet efter rengöringen, var noga med att klappa istället för att gnugga. På så sätt riskerar du inte att skada huden. Använd också en egen handduk till ansiktet och undvik att dela den med andra.
 • Sista steget: efter att ha tvättat ansiktet kan du fortsätta med att applicera fuktighetskräm. Det bästa sättet att sprida och massera den är när huden fortfarande är lite fuktig och inte helt torr. Detta hjälper huden att abrorbera den.

Hur man tar hand om sitt ansikte: detta är vad du behöver göra

Att ta hand om sitt ansikte inkluderar inte bara rätt rengöring, utan inkluderar även andra viktiga faktorer:

 • Använd ett solskydd med hög faktor, SPF30 eller högre, även under kalla årstider. Om du är på jakt efter en anti-age produkt finns det ingen bättre. 
 • Undvik cigarettrökning, vilket bromsar hudens läkning och främjar för tidigt åldrande. Dessutom påverkar det negativt på vissa hudsjukdomar, inklusive psoriasis.
 • Välj alltid produkter som passar din hudtyp.
 • Om du har aktiv akne, undvik att röra eller gnugga dig i ansiktet.
 • Välj en hälsosam och balanserad kost, eftersom det du äter visas i ditt ansikte.
 • Hantera stress: vissa hudsjukdomar dyker upp när vi är stressade. Främja ditt mentala välbefinnande på ett hälsosamt sätt.

Huden i ansiktet är känsligare än på andra delar av kroppen och att ge den rätt uppmärksamhet är viktigt, men inte bara för en estetisk faktor utan också för hälsan.

Och hur tar du hand om ditt ansikte.

 

Advertisement