Är mjölk bra för hälsan eller är det bättre att undvika det? Det definitiva svaret enligt vetenskapen

av Titti Carlberg

01 Oktober 2023

Är mjölk bra för hälsan eller är det bättre att undvika det? Det definitiva svaret enligt vetenskapen
Advertisement

Det finns många människor som dricker mjölk varje dag, medan andra föredrar att undvika det. Men det som inte är klart för alla är: är det eller är det inte bra för hälsan? Bör v inkludera det i vår dagliga kost eller inte? Detta är svaret från vetenskapen.

via Discover Magazine

Advertisement

Mjölk eller inte mjölk: är det eller är det inte nyttigt? Detta är en urgammal debatt som har många olika åsikter och val. Om vi gillar detta näringsämne och fortsätter att dricka det både rent och som ett tillägg till kaffe och cappuccino, finns det andra som övergav det omedelbart efter avvänjning och har aldrig ångrat det.

Men det är dock väldigt svårt att eliminera mjölk helt och hållet från sin kost, eftersom det är en ingrediens i otaliga recept, både söta och salta. Bortsett från personer som lider av laktosintolerans och de som har anammat en vegansk kost, borde alla vi andra fortsätta att konsumera mjölk?

Advertisement

Mjölk och dess näringsrika innehåll

Mjölk och dess näringsrika innehåll

Pexels

Som vi alla vet används mjölk hos däggdjur av honkön för att nära sina barn. Men vilka är dess nyttiga näringsämnen och komponenter för utveckling och tillväxt? Den vita vätskan vi köper i livsmedelsbutiker produceras av kor och innehåller kalcium, proteiner, vitamin B12, D-vitamin, riboflavin, selen, kalium, fosfor och många fetter, inklusive Omega-3 men även linolsyra, användbar kombination för att minska risken att utveckla hjärtsjukdomar och diabetes.

Uppenbarligen varierar procentandelen fett beroende på mängden innehåll och kosten för djuret som producerade det: i fallet med gräsätande kor innehåller vätskan en större dos av antioxidanter som betakaroten och E-vitamin, som skyddar celler från skador på fria radikaler och förhindrar åldrande.

Är det bra eller dåligt att dricka mjölk? Och framför allt, är det oumbärligt?

Är det bra eller dåligt att dricka mjölk? Och framför allt, är det oumbärligt?

Pexels

Vetenskapen har dock diskuterat denna fråga under en längre tid, om mjölkens faktiska positiva effekt på vår kropp med motstridiga resultat.Slutligen sammanställdes en studie med publicerad data från många studier, men analysen "fann inga bevis för ett samband mellan mjölkkonsumtion och dödlig eller icke-dödlig hjärtsjukdom och dödlig eller icke-dödlig stroke", till skillnad från studier som tagits under undersökning.

Å andra sidan rekommenderar många näringsriktlinjer att dricka mjölk för att nå det dagliga behovet av näringen den innehåller: i USA rekommenderar nationella riktlinjer 732 ml mjölk per dag för vuxna, vilket motsvarar ungefär tre glas. Förmodligen finns det inget universellt eller extremt rätt svar, men är det verkligen viktigt att dricka mjölk?

För att svara på denna fråga måste vi ta hänsyn till en grundläggande fråga: innehåller mjölk komponenter som är omöjliga att få från andra näringskällor? Svaret är nej.   

Huvudsponsringen av denna produkt fokuserar på dess fördelar för skelettet, inklusive tandhälsa. Men som Walter Willett, endokrinolog vid Ludwig and Harvard University, konstaterar i en undersökning, rapporterar populationer med den högsta mjölkkonsumtionen den högsta procenten av höftfraktur: detta betyder dock inte att det är mjölken som är skyldig, men det bevisar heller inte att denna dryck har förmågan att bevara skelettet på ett accentuerat sätt.

Vetenskapens definitiva svar om mjölk: ska vi dricka den?

Vetenskapens definitiva svar om mjölk: ska vi dricka den?

Pexels

Om vi dessutom tar hänsyn till den höga andelen laktosintolerans, som når 65% av världens befolkning, är det lätt att förstå att mjölk inte är ett livsmedel som är nödvändigt för hälsa och överlevnad.

En annan diskussionspunkt om mjölk som inte bör förbises är mängden hormoner den innehåller, vars effekt på människokroppen ännu inte är helt klarlagda. 

Sammanfattningsvis, enligt experter, är tre glas mjölk om dagen en överdriven mängd, men om man inte är laktosintolerant är den konsumtionen inte orådlig. Mjölk är dock inte ett oumbärligt livsmedel för den vuxna människokroppen, eftersom dess näringsämnen också finns i andra lättillgängliga och giltiga livsmedelskällor.

Hur mycket mjölk dricker du dagligen?

Andra livsmedelskällor som innehåller kalcium utöver mjölk

Andra livsmedelskällor som alternativ till mjölk är:

  • Soja
  • Mjöl och berikade drycker
  • Gröna bladgrönsaker, förutom spenat som innehåller höga mängder vilket ger matsmältningsproblem
  • Sardiner
  • Apelsinjuice
  • Edamer och Tofu
  • Konserverad lax
  • Bönor och linser
  • Rabarber
  • Fikon

Vilket av dessa livsmedel konsumerar du ofta? Om du är på jakt efter ett alternativ till mjölk, finns det, som du kan se, ett stort urval!

Advertisement