Det finns en bästa tid på dagen att träna och gå ner i vikt beroende på om du är man eller kvinna

av Titti Carlberg

30 September 2023

Det finns en bästa tid på dagen att träna och gå ner i vikt beroende på om du är man eller kvinna
Advertisement

För att gå ner i vikt måste du anamma en hälsosam livsstil, inklusive att utöva sport regelbundet: men vilken är den bästa tiden på dygnet för att komma i form? Finns det någon specifik tidpunkt?
Låt oss tillsammans se vad vetenskapen har för åsikter.

via Healthline

Advertisement

Att gå ner i vikt genom att träna: vilken tidpunkt på dagen ska man välja?

Att idrotta är bra både för kropp och själ, och är verkligen en bra vana för alla, även för de som har en perfekt vikt. Faktum är att fysisk träning och rörelse inte bara stimulerar humörhormonerna, utan stärker även hjärt-, kärl- och andningssystemet, vilket främjar allmänt välbefinnande. Men de som närmar sig gymmet eller utomhusaktiviteter med avsikt att gå ner i vikt frågar sig ofta: vilken tid på dygnet är bäst? Finns det en eller är tidpunkten irrelevant för träning?

Svaret på dessa frågor har vetenskapen, som har utfört några studier om vilken tid på dygnet som är lämpligast att träna på. 

Låt oss se vilket resultat de kommit fram till och när du bör föredra att sticka ut på din dagliga joggingtur! Kom ihåg att för att uppnå tillfredsställande resultat är det viktigt att anta en hälsosam kost, välbalanserad och inklusive alla nödvändiga näringsämnen. En nutrionist kan vara användbar för att ge dig råd om rätt kost för att uppnå ditt mål och för att eliminera dåliga vanor. Dessutom är konsekvens avgörande för att nå alla mål.

Advertisement

En studie analyserade viktminskning genom träning hos kvinnor och män

En studie analyserade viktminskning genom träning hos kvinnor och män

Pixabay

Tydligen så finns det en specifik tidpunkt som är lämpligare för att gå ner i vikt genom att träna. En forskning fokuserar på skillnaden mellan den manliga och kvinnliga kroppen i svaret på fysisk träning baserat på tidpunkten, och jämför morgonperioden med kvällsperioden.
Forskare från Skidmore College of New York, Arizona State University och California State University undersökte noggrant 30 kvinnor och 26 män i åldrarna 25 till 55 som var vana att träna regelbundet, i fyra månader, men endast 27 kvinnor och 20 män fortsatte under hela studien. De fysiska träningarna som genomfördes inkluderade olika program och intensiteter, uppdelade i två grupper: den första utförde fysisk träning mellan 06.30 och 08.30 på morgonen, och den andra mellan 18.00 och 20.00.

Data som framkom visade att kvinnor rapporterade en förbättring av blodtrycket och tydlig fettförbränning, särskilt på buken, genom att träna tidigt på morgonen. Män däremot går lättare ner i vikt genom att träna på kvällen. Det finns moment som påverkar kvaliteten på träningen, som sömnkvaliteten och hormonnivåer. Kvinnor upplever en längre period av djup sömn än männen, vilket innebär att de har mer energi på morgonen.

Forskarnas slutsats är att tden på dygnet för att träna "kan vara viktigt för att optimera individuella resultat för träningsinducerad hälsa och prestation hos fysiskt aktiva individer och kan vara oberoende av makronnäringsintag."

En studie undersökte tre olika ögonblick på dagen: för att gå ner i vikt genom träning, välj dessa tidpunkter

En studie undersökte tre olika ögonblick på dagen: för att gå ner i vikt genom träning, välj dessa tidpunkter

Pixabay

En annan studie involverade 5.285 försökspersoner och observerade fysiska reaktioner på både lätt och intensiv aktivitet på morgonen, middagen och kvällen.
Resultaten uppskattade att den perfekta tiden att träna för att gå ner i vikt är mellan 7 och 9 på morgonen. Faktum är att vid den här tiden på dagen har de bästa resultaten visat sig för att minska på midjemåttet jämfört med andra tider. Kvaliteten på träningen, förklarar forskarna, bestäms av faktorer som psykiskt välbefinnande, hjärnans och kroppens hälsa, sömnkvalitet och rätt mängd vila.

Dr. Tongyu Ma, en forskarassistent vid avdelningen för rehabiliteringsvetenskap vid Hong Kong Polytechnic University i Kina och vid avdelningen för hälsovetenskap vid Franklin Pierce University i New Hampshire, säger: "Vår studie gav ett innovativt verktyg för att utforska det dagliga mönstret av fysisk aktivitet och att studera dess inverkan på hälsoresultat."

Det var dock flest kvinnor i morgongruppen jämfört med middags- och kvällsgruppen. Dessutom var deras dagliga livsstil mer stillasittande och de var 10-15 år äldre än de andra, men det var, trots det, de som fick de bästa resultaten.

De bästa sporterna för att gå ner i vikt: det är dessa

De bästa sporterna för att gå ner i vikt: det är dessa

freepik

Jämfört med annan forskning som fokuserat på typen av träning och dess intensitet, har dessa studier gett ett svar angående den bästa tiden på dygnet för att träna fysisk träning som syftar till viktminskning. 
Så, vilken sport ska man välja för att komma i form?

  • Cykling: detta verkar vara den bästa sporten för att tappa alla extra kilon, samt att det är en utomhusaktivitet som tillför kvalitet till din träning. Mindre slagkraftig än löpning, men tillhör kategorin cardio, kalorier som förbränns beroende på hur hårt du trycker på pedalerna! Förutom att gå ner i vikt hjälper det till att utveckla och tona muskler.
  • Boxning. Om du har möjligheten att utföra denna roliga sport, tänk då på att den förbränner upp till 800 kalorier på bara en timme! Dessutom har den en utmärkt terapeutisk effekt och fungerar som en anti-stress.
  • Simning: det finns inget bättre än ett skönt dopp för att fräscha upp sin kropp och själ samtidigt som man strävar efter sin idealvikt. Hela kroppen är involverad i denna aktivitet, med fördelen att gå ner i vikt utan att svettas!
  • Fotboll: löpning, om du spelar fotboll, är grundläggande och det innebär att gå ner i vikt. Dina ben, muskler och ämnesomsättningen kommer också att gynnas!

Vilken sport utövar du och vilken tid på dygnet föredrar du att träna?

Advertisement