Att vara "minimal": vad innebär det och hur anammar man denna livsstil

av Titti Carlberg

29 September 2023

Att vara "minimal": vad innebär det och hur anammar man denna livsstil
Advertisement

Har du någonsin hört talas om minimalism? Om du vill lära dig mer om ämnet, ta reda på vad det är och kanske anta en minimal livsstil, kommer vi i den här artikeln förklara vad det är och hur man uppnår det, tack vare några praktiska steg.

via Mint

Minimalism är ett sätt att leva som återspeglas i dina utrymmen. Det innebär att kunna avstå från det överflödiga, men också alla föremål som vi behåller av vana, men som vi egentligen inte gillar och som inte ger oss någon som helst tillfredsställelse genom att se, eller klä oss i dem.

Att vara minimal innebär kort sagt att släppa taget om det vi inte behöver och som inte tillför oss något mervärde, även om vi vet hur svårt det kan vara att göra sig av med det som tillhör oss.

Advertisement

Varför ska man bli minimalist?

Varför ska man bli minimalist?

Pexels

Valet att bli minimalist kan medföra många positiva förändringar i ens tillvaro: att komma i ordning och lära sig ge upp det vi anser "för mycket" ger en känsla av lättnad och ger framför allt plats för nya saker som vi annars inte skulle tagit hänsyn till.

Ens inre lugn avspeglas i det vi har omkring oss och viceversa: till exempel kan inredningen på platsen vi bor på säga mycket om oss och i sin tur påverka våra tankar och humör. Så, om du känner att det är dags att nå nya nivåer och landa i en mindre "accessoarrik" dimension, men en som verkligen speglar dig, börja från dessa praktiska metoder för att skapa nya utrymmen omkring dig.

1. Städa!

1. Städa!

Pexels

Som du lätt kan föreställa dig är det första steget i att anta en minimalistisk livsstil just att göra sig av med de saker som du inte anser vara väsentliga.

Börja med små steg, ta en kartong och utgå från ett valfritt rum: obervera de olika föremålen, kläderna, prydnadssakerna och inredningselementen, fyll kartongen med det du är villig att ge upp (även motvilligt: vilket är oundvikligt). Men låt inte ångern ta överhanden, det är helt naturligt: du kanske är förtjust i ett livlöst föremål, du kanske har haft det länge, men poängen är att det inte är en giltig anledning att behålla det! Fråga dig istället om dess närvaro fortfarande är användbar för dig eller om det ger dig en känsla av glädje över att se det på sin plats. Det är bara du som vet svaret. Om det inte är så viktigt, gör dig av med det! Istället för att slänga det kan du bestämma dig för att ge bort eller sälja det: det viktiga är att frigöra mer utrymme!

2. Digitala enheter

2. Digitala enheter

Pixabay

Du är säkert väldigt fäst vid traditionella medier som tryckt papper, CD- och DVD skivor. Men att skapa en minimal miljö i ditt hem innebär också att optimera utrymmet och därför flytta och förändra det som går. Tekniken låter dig lagra hundratals böcker och musik i små bekväma enheter därför, om du är villig att sluta bläddra i en bok eller använda stereon, kan du överväga att dra nytta av den nya tekniken för att samla dina intressen på ett mycket mindre utrymme. Tänk på hur många hyllor du kommer att frigöra!

3. Återvinn

3. Återvinn

Pixabay

Förutom att det är en utmärkt ekologisk vana, gör återvinning också att du kan spara pengar och befria din bostad från kemiska produkter som du egentligen inte behöver. Det finns många DIY-medel för hushållsstädning eller för små reparationer, utan att behöva köpa nytt! Välj också material som du kan använda flera gånger som glas och porslin istället för engångsbruk och skrymmande plast.

Advertisement

4. Tilldela platser

4. Tilldela platser

Pexels

När allt det överfödiga väl har eliminerats är det dags att ge en ny plats till de återstående föremålen. Sättet på vilket du organiserar de olika "överlevarna" beror på dina preferenser, men det finns ett mycket effektivt system i omlopp för att upprätthålla ordningen: det kallas KonMari-metoden, skapad av en minimalist-expert, den består av att arrangera föremålen utifrån vilken kategori de tillhör, och inte rummet de finns i.

Så utgå från bara en typ av föremål, till exempel ett pennfodral, och räkna hur många du har av dem och hur många du verkligen behöver. Om svaret på den andra frågan är "ett", vet du redan vad du behöver göra.

Vad som krävs för att behålla en minimalistisk livsstil

Vad som krävs för att behålla en minimalistisk livsstil

Pixabay

Kom ihåg att definitionen av minimalism är väldigt individuell: mängden förändringar du behöver göra i ditt liv och saker du måste ge upp - som inte bara handlar om ditt hem - är upp till dig. Du kan uppleva en känsla av väsentlighet och lättnad genom att ge upp mycket, eller lite, beroende på dina behov, men för att hålla denna nya "existentiella plan" konstant kan du ha dessa saker i åtanke:

  • Minimalism betyder inte att du aldrig köper något nytt: men när du gör det, se till att det är något du verkligen behöver, något du inte redan har och som håller länge. Välj därför kvalitet, även om det är dyrare: i det långa loppet blir det en besparing.
  • Varje nytt föremål eller klädesplagg måste ha sin exakta plats: utrusta dig med behållare och organisatörer för att ha koll på utrymmena och undvik överdrifter.
  • Dra ner på onödiga utgifter, som dagliga infall: reservera dem till en gång i veckan, och med sparade pengar kommer du att kunna ta en tur utanför din stad lite oftare!
  • Under tidens gång, gå igenom dina saker på nytt och utvärdera om det finns något att eliminera: första gången kanske du inte var riktigt redo, men nu kan rätt tidpunkt ha kommit.
  • Om du är osäker på om du ska behålla ett specifikt föremål eller inte, testa det: ge dig själv en tidsgräns, en deadline inom vilken du ska utvärdera om föremålet är användbart eller inte. Om du efter några månader aldrig har använt det, är dess liv i ditt hem över.

Vad tror du? Gillar du idén om en minimalistisk livsstil?

Advertisement