Absorberande papper i köket: några goda skäl till att inte använda det överdrivet mycket

av Titti Carlberg

20 September 2023

Absorberande papper i köket: några goda skäl till att inte använda det överdrivet mycket
Advertisement

Hushållspappersrullar är en köksartikel som anses vara nödvändig för att torka av ytor och endast ett fåtal människor vet att denna vana är felaktig och ofta kan orsaka allvarlig skada. Låt oss se varför.

via HGTV

Advertisement

Hur ofta använder vi hushållspapper, för att torka bort en såsfläck eller oljespill, från köksbänken eller matbordet varje dag? Dess syfte är nämligen att absorbera vätskor från ytor på ett snabbt och praktiskt sätt. I stort sett alla använder det i tron att det är helt ofarligt.

I verkligheten är det inte det: det finns giltiga skäl att begränsa användningen av det eftersom det kan få oförutsedda konsekvenser och inte är avsett att hjälpa dig med hushållssysslorna, det finns nämligen några användningsområden du bör undvika.

Advertisement

Det finns bättre alternativ till hushållspapper för att torka av i köket

Det finns bättre alternativ till hushållspapper för att torka av i köket

Pixabay

Först och främst bör du komma ihåg att denna produkt innehåller flera kemilaliska ämnen och blekmedel som används i dess produktion. Detta är inte bara skadligt för miljön, utan också för din hälsa: rester av dessa föreningar kan fastna i maten och ätas omedvetet.

Dessutom fälls en betydande mängd träd för att göra absorberande papper, vilket är skäl nog att välja mer ekologiska alternativ, som mikrofibertrasor vilka du kan återanvända flera gånger eller de i miljövänlig bomull.

Men det finns fler skäl till att sluta använda det.

Varning mot att använda hushållspapper för att torka dessa material

Varning mot att använda hushållspapper för att torka dessa material

Curioctopus

Hushållspapper kan skada vissa material och föremål du har hemma. Ett av dessa är trä som många kök är gjorda av: för en bra estetisk effekt är det viktigt att man håller det skinande rent, men vad du förmodligen inte känner till är att pappersfibrerna förstör det lackerade träet. Hur?

Genom att gnugga papperet på ytan absorberar det lackeringsoljan och lämnar träet utan detta grundläggande ämne. För denna typ av material är en svamp eller en mjuk trasa definitivt bättre för att bevara glansen.

Förutom trä kan även silver påverkas av rengöring med absorberande papper: för att polera dina lyxiga bestick utan att repa dem, välj speciella och produkter för ömtåligt material. Det är dessutom ingen bra idé att använda papperet för att torka fett av en kniv, eftersom papperet inte är särskilt motståndskraftigt utan går lätt sönder vid kontakten med bladet, med risk att du skadar dig.

Att använda hushållspapper i köket är inte helt fel, men det är bättre att begränsa användningen av det!

Så, även om hushållspapper kan verka som den bästa lösningen för att torka av i köket, i vissa fall är det bättre att föredra andra mer lämpliga och miljövänliga produkter.
Använder du ofta hushållspapper för att få ytor och bestick skinande rena?

Advertisement