Diskmaskin eller diska för hand? Vilket är bäst? Du kommer inte längre att tvivla

av Titti Carlberg

18 September 2023

Diskmaskin eller diska för hand? Vilket är bäst? Du kommer inte längre att tvivla
Advertisement

Ett av vår tids "Hamlet-dilemma" är valet av diskmaskin eller diska för hand. Faktum är att de mest traditionella hävdar att de gamla metoderna är bäst, både när det gäller resultat och kostnader. Andra människor skulle istället inte för något i världen ge upp sin bekvämlighet, övertygade om att teknik i många fall är en oersättlig hjälp. 

Idag ska vi försöka reda ut några tvivel och utvärdera för- och nackdelarna med båda sätten. På så sätt kan du själv välja vilket du tycker verkar bäst.

Advertisement

För eller emot av de båda sätten

För eller emot av de båda sätten

pixabay

Så, diskmaskin eller diska för hand? I själva verket handlar debatten om konsumtion? Många tror att det blir "dyrare" att diska i diskmaskin eftersom den förbrukar mycket el. Genomsnittet är vanligtvis 1,2 kWh för varje användning. Till detta tillkommer mängden vatten som behövs för att rengöra disken helt. I detta fall varierar genomsnittet för en giltig produkt från 6 till 14 liter vid varje användning. Dessutom är vissa föremål så kladdiga att det krävs en manuell förtvätt, vilket ökar förbrukningen som just beskrivits.

Om du jämför dessa data med enbart handdisk bör den senare bli en klar vinnare. Faktum är att man konsumerar mindre vatten och el när man diskar för hand jämfört med diskmaskin. Så nu har vi löst det dilemmat eller hur? Men detta stämmer inte helt.

 

Advertisement

Sanningen att känna till

Sanningen att känna till

pixabay

När man diskar för hand finns det ingen riktig kontroll över vattenförbrukningen, faktum är att kranen ofta lämnas öppen under en lång tid, särskilt vid sköljning. För att inte tala om elförbrukning.

Ok, diskmaskinen drar energi, men vattnet som används vid handdisk kommer från varmvattenberedaren. Vi måste också komma ihåg att dagens hushållsapparater klassas A+++, ett ECO-program som förbrukar väldigt lite.

Slutligen, under en diskmaskinscykel kan du dra nytta av att utföra andra hushållssysslor. I praktiken, om vi betraktar detta andra perspektiv, är frågan fortfarande öppen och det finns ingen tydlig vinnare mellan diskmaskin eller diska för hand.

Vilket ska man välja?

Kanske väntar du på ett klart och entydigt svar, men ibland blir det inte som man hoppas. Så, diskmaskin eller diska för hand? Svaret finns i dina dagliga behov och vanor. Till exempel kan en ensam person eller ett par, med få föremål att diska, välja det andra alternativet, eftersom det rationellt blir mer ekonomiskt. En större familj å andra sidan kan tycka att det är bekvämare att använda det första alternativet, vilket sparar förbrukning och tid.

Advertisement