Citrusfruktskal som gödningsmedel: släng dem inte, dina växter kommer tacka dig

av Titti Carlberg

25 September 2023

Citrusfruktskal som gödningsmedel: släng dem inte, dina växter kommer tacka dig
Advertisement

Enligt dietister bör man äta 2 till 3 portioner frukt dagligen. I var och en, även baserad på säsong, får det inte saknas apelsiner, mandariner eller mandariner. Dessa livsmedel är verkligen värdefulla för kroppens hälsa och välbefinnande. Faktum är att de är rika på vitaminer, mineralsalter, fibrer och antioxidanter och de representerar en riktig gruva av viktiga näringsämnen för att hålla sig i form och stärka immunförsvaret.

Men vad många kanske inte känner till är att de också kan vara användbara för vård av blommor och plantor. Att använda citrusskal som gödningsmedel är därför ett utmärkt alternativ till kemiska medel och ger ett extraordinärt resultat.

via thehomespunhydrangea.com

Advertisement

Från natur till natur

Från natur till natur

pixabay

För att få blommor och gröna växter att växa sig frodiga och hålla dem friska provar vi alla olika sorters medel, vilka oftast är industriella produkter. Med rätt metoder kan de visa sig vara effektiva, men om man tänker efter så är de bara lösningar som på konstgjord väg syntetiserar ämnen som redan finns tillgängliga i naturen.

Att använda citrusskal som gödningsmedel är ett tydligt exempel på hur kretsloppet och återvinningen av biologiska processer är ännu bättre och inom allas räckhåll. Ett bra och hälsosamt livsmedel för oss, som producerar avfall som är användbart så att man inte behöver köpa kemiska medel och utan att få ännu mer sopor.

Advertisement

Tillvägagångssätt

Tillvägagångssätt

pixabay

Det du behöver för att förbereda citrusskal som gödningsmedel är: en kvarn, en sil, skal från apelsin, citron, mandarin eller grapefrukt och några fryspåsar. Låt oss börja.

-    Spara alltid skalet från citrusfrukten när du har ätit en

-    Lägg undan skalen till de har torkat och blivit hårda

-    Hacka skalen i små bitar och mal dem sedan i kvarnen

-    Filtrera resterna till ett fint pulver

-    Sprid ut det erhållna pulvret tillsammans med fröna när du gödslar och vattna sedan

Klart, med en överkomlig kostnad och framför allt helt naturligt har du skapat ett utmärkt gödningsmedel. Faktum är att pulvret som erhålls från citrusfruktskal tjänar till att ge all nödvändig näring till fröna när de börjar utvecklas.

Fördelar med citrusfruktskal i trädgården

Vad blir det för effekt av citrusfruktskal utspritt i trädgården? Många ställer sig denna fråga och den är helt legitim. Svaret är enkelt: spridning av citrusskal på jorden gör den surare och därför mer lämpad för växterna att växa sig frodiga.

Med det uppstår dock en annan fråga: varför är sur jord bra för växter? Många växter föredrar sur jord, så att göra jorden det hjälper till att få en blomstrande och vacker trädgård.

Att använda citrusskal i trädgården är ett naturligt sätt att ta hand om sin trädgård. Som vi sa i början, från natur till natur: detta är en av nycklarna till att verkligen älska naturen!

 

Advertisement