Vill du göra ren brännarna på spisen? Prova med detta hemgjorda medel

av Titti Carlberg

21 September 2023

Vill du göra ren brännarna på spisen? Prova med detta hemgjorda medel
Advertisement

Vilken är den svåraste och mest irriterande delen av köket som periodvis kräver en väldigt noggrann rengöring? Vi pratar naturligtvis om spisen, vi använder den flera gånger om dagen, från frukost till middag. Även om man är noga med att inte kladda ner den för mycket, kommer man efter ett tag till en punkt då det inte längre är tillräckligt.

Orsaken kan vara rester från såser, kryddor och fett som samlats. men även om små kulinariska olyckor reduceras till ett minimum gör kontakten med själva lågan att metallkomponenterna svartnar. Så, förr eller senare blir det dags att rengöra brännarna. Innan du går mot städskåpet för att hämta de nödvändiga produkterna, läs den här artikeln för att få reda på hur du rengör dem med ett hemgjort rengöringsmedel. Prova, så får du se.

Advertisement

Ett liv av felaktiga val

Ett liv av felaktiga val

Curioctopus

Du har säkert använt samma metod för att rengöra dina spisbrännare i flera år. Kanske märkena och några få detaljer ändras på flaskan, men det dessa produkter har gemensamt är deras aggressiva kemiska sammansättning. Du bär naturligtvis handskar när du utför dessa jobb. Men även med denna försiktighetsåtgärd har du skadat din hud eller har börjat lida av hudallergier. Anledningen är uppenbar, industriella metoder är kraftfulla men ganska skadliga.

Nästan alla rengöringsmedel för avfettning och polering är syrabaserade och innehåller andra lösningsmedel för smuts och kalkrester. Du behöver inte ens läsa etiketterna, du vet redan "instinktivt" vilket som är till vad, eftersom var och en avger en egen stickande lukt som får ögonen att tåras. Visst, effekten är märkbar, men tycker du att detta är ett hälsosamt alternativ? Vad sägs om att upptäcka något nytt, eller rättare sagt något väldigt antikt?

Advertisement

Otroliga resultat utan ansträngning

Otroliga resultat utan ansträngning

Curioctopus

För att göra ren brännarna på spisen utan ansträngning, genom att spendera en låg summa på ett eco-hållbart sätt, är allt du behöver en citron. Det stämmer, samma citrusfrukt som du använder till sallader, fisk eller för att berika färskpressad juice med vitaminer är också ett exceptionellt medel för att få spisen att glänsa utan att använda ett starkt rengöringsmedel.

  • Ta bort brännarna och lägg dem i en kastrull med vatten
  • Koka upp allt och lämna dem i det varma vattnet ett par minuter
  • Låt svalna lite och pressa ner en halv citron i vattnet. Ta bort varje komponent från spisen och skrubba dem med en tandborste
  • Skölj, torka varje bit och sätt tillbaka dem på spisen

Du kommer knappt tro dina ögon när du är klar, resultatet är identiskt med det som hittills erhållits med industriella rengöringsmedel, kanske till och med bättre.
För en mer effektiv lösning mot den mest envisa smutsen kan du tillsätta en sked bikarbonat i citronvattnet.

Advertisement