Några idiotsäkra metoder för att förvara basilikablad och förhindra att de blir dåliga

av Titti Carlberg

04 September 2023

Några idiotsäkra metoder för att förvara basilikablad och förhindra att de blir dåliga
Advertisement

En av de mest kända aromatiska växterna, och framför allt den mest välsmakande, är basilika. En unik produkt, som ger fräschör och en spännande arom till varje maträtt. Detta oumbärliga livsmedel för vissa preparat som till exempel pesto växer dock nästan uteslutande bara på sommaren, eftersom den behöver mycket sol och värme överlever den inte vinterns kyla.

Om du, på vintern, vill förbereda en maträtt som har basilika som huvudingrediens, hur ska du då gå tillväga? Det finns idiotsäkra sätt att bevara dessa blad och förhindra att de blir dåliga. Låt oss se i detalj vad dessa trick består av.

via The Kitchn

Advertisement

Hur man får en frodig basilika

Hur man får en frodig basilika

Pexels

Det finns många maträtter som kan tillagas även utan basilika, men den enda säkerheten är att när du tar några blad och lägger dem i en beredning eller färdig maträtt ändras smaken markant och får olika smaknyanser. Av denna anledning, om du älskar att laga mat, är det alltid bra att ha en basilikaplanta eller åtminstone några blad till hands.

Att odla denna planta är inte svårt, men den är väldigt känslig och kräver mycket uppmärksamhet. Den främsta försiktighetsåtgärden du bör ta är att placera den på en plats i solen.

Advertisement

Metoden för att förvara basilika på vintern

Metoden för att förvara basilika på vintern

FASTILY/Wikimedia Commons

Det finns några metoder som gör att du kan förvara basilikabladen under lång tid, låt oss se dem:

  • Frysta basilikakuber: för att förvara bladen från denna växt under vintern kan du göra kuber av basilika och olivolja. På så sätt är det möjligt att bevara både färgen och doften. Det är väldigt enkelt att förbereda kuberna, ta bara en form för is, häll olivolja i den och sänk därefter ner basilikablad i den, sedan är det bara att sätta in formen i frysen och efter någon timme har du färdiga kuber att använda.
  • Frysa ned bladen: det här knepet går snabbt och är väldigt enkelt. I det här fallet behöver du bara en form som du täcker med bakplåtspapper, lägger basilikabladen på den och därefter ställer in formen i frysen för att frysa ner bladen för sig. Efter någon timme tar du ut formen, samlar ihop bladen och lägger dem i en fryspåse innan du förvarar dem i frysen.

 

Ɱ/Wikimedia Commons

Ɱ/Wikimedia Commons

  • Basilika inlagd i salt: lägg bladen i salt. Först och främst är det viktigt att tvätta bladen noga för att förhindra mögelbildning. Därefter ska de placeras på botten av en lufttät burk och täckas av ett lager finsalt. Vid det här laget behöver du bara växla mellan de olika lagren upp till ett par centimeter från burkens kant. Slutligen tillsätter du  olivolja upp till kanten.
  • Torkad basilika: med denna metod håller bladen längre. Torkningsprocessen kan ske både utomhus och i ugnen. I det första fallet är det nödvändigt att separera basilikastjälkarna, tvätta och torka dem, när de väl är helt torra ska du binda ihop stjälkarna med ett snöre så att de blir klasar som ska hänga upp och ner i 15 dagar.
    En snabbare metod är att torka dem i ugnen, vilket tar cirka 20 minuter.

Med dessa metoder kan du alltid ha basilikablad redo för att smaksätta vilken maträtt som helst. Kände du redan till något av dessa knep?

Advertisement