En handskriven anteckning av Steve Jobs såld på auktion för 175tusen dollar

av Titti Carlberg

23 September 2023

En handskriven anteckning av Steve Jobs såld på auktion för 175tusen dollar
Advertisement

Vi hör eller läser ofta om konstverk eller sällsynta föremål som säljs för astronomiska summor. Det är naturligtvis målningar som innehar rekordet och i de flesta fall är det uppenbart att det är "färdiga" tavlor. Men på marknaden för passionerade samlare är det ibland inte ens nödvändigt att föremålet i fråga är något komplett. Faktum är att i vissa fall räcker ett utkast, ett projekt, en ritning för att väcka intresse och utlösa anbud av betydande storlek. 

Det var vad som hände på en auktion där ett enkelt klottrat papper såldes. Dess värde uppskattas till 175tusen dollar.

via standard.co.uk

Advertisement

Den högsta summan för en bit papper

Den högsta summan för en bit papper

rebelpilot/WIkimedia

Uppenbarligen finns det en mer giltig anledning att tvinga någon att spendera så mycket på en enkel handskriven lapp. Fanns det något användbart på denna bit pappersfiber? Kan det ha varit en alkemisk formel för att förvandla bly till guld? Nej, inget av detta.

Anledningen till en så galet hög summa finns i handen som skrev på pappersbiten, och även dess innehåll. 

Anteckningens författare var ingen mindre än Steve Jobs.

Även om det här är en karaktär som skrivit historia, skulle namnet ensamt inte ha varit tillräckligt för att höja priset till 175tusen dollar. Faktum är att om det hade varit en enkel inköpslista så hade knappast någon betalat så mycket för den. 

Så vad i hela friden står det på lappen?

Advertisement

Några rader för att skapa historia

Några rader för att skapa historia

RR Auctions/Facebook

Hur förklarar man att en handskriven anteckning kan säljas för 175tusen dollar, även om det är Steve Jobs som skrivit den? "Motiveringen" är att det på lappen finns anteckningar om Apple 1. Förutom idéer som slumpmässigt skrevs ner, innehåller texten även förslag till den första reklamannonsen av produkten, nämligen  "Board+manul only, 75 dollar, a real deal". Namnet Apple-1 indikerade en PC designad av Steve Wozniak, historisk partner och medgrundare av Apple tillsammans med Steve Jobs. Datorn lanserades 1976 till ett pris av 666$.

För att ge dokumentet mervärde och äkthet finns till och med Jobs underskrift med föräldrarnas hemadress. Faktum är att det var Apples historiska högkvarter, där allt började.

Ord och bilder

Ord och bilder

Carol Rukomii Holladay/Wikimedia

För den "blygsamma" summan av 175tusen dollar vann samlaren som köpte det värdefulla papperet också andra föremål som gjorde den auktionen till en verklig plats för arvegodsfynd. Den inkluderade nämligen också några polaroidbilder från Apple-1 PC tagna under en Byte Shop i Mountain View

Många kanske tycker att det är absurt att "slösa bort" så mycket pengar på ett sådant infall. Men för andra odödliggör dessa foton och den handskrivna anteckningen det ögonblick då en idé föddes som förändrade världen och vars eko kan kännas än idag och säkerligen även imorgon.

Apples början: från anekdoter till verklighet

Början av ett av de mest ikoniska och prestigefyllda företagen inom tekniksektorn är magisk och lite märklig. Företaget föddes nämligen i Jobs föräldrars garage i Los Altos, Kalifornien. Här lade Jobs tillsammans med Steve Wosniak och Ronald Wayne grunden till det som skulle bli världens mest kända "Äpple"- efter Newtons.

Den första produkten som marknadsfördes av Apple är ganska märklig: Apple 1, en PC, vilket vi redan nämnt, men i verkligheten kunde den inte definieras som sådan. I själva verket bestod Apple 1 av ett moderkort och en manual, och användaren ombads lägga till ett tangentbord, en bildskärm och ett fodral, kort sagt en PC att montera!

Steve Jobs var verkligen en mycket intressant personlighet, vars biografi fortfarande inspirerar miljontals enterprenörer runt om i världen. År 1985, efter oenighet med de viktigaste medlemmarna i Apple, avlägsnades han från "sitt" företag.

Han grundade då ett annat företag, NextInc, men ironiskt nog var hans öde att återvända till sitt hem, Apple. År 1997 hände det faktiskt att Apple, som inte hade det dåligt ekonomiskt sett, förvärvade NextInc. Och det var då Jobs återvände till Apple, denna gång för att bli VD.

Resten av historen känner vi till. Apple och dess produkter driver trender inom tekniksektorn och behåller sina grundläggande koncept: enkelhet och raffinerad design. 

Advertisement