Kontrollera 2 gånger att dörren är låst: vetenskapen förklarar varför vi gör detta

av Titti Carlberg

12 September 2023

Kontrollera 2 gånger att dörren är låst: vetenskapen förklarar varför vi gör detta
Advertisement

Du gör dig redo att gå ut, tar allt du behöver, du låser dörren och när du gått en liten bit frågar du dig själv: stängde jag av allt?

En annan klassiker är att kontrollera två gånger att man har låst dörren. Alla  har vi anammat dessa beteendemönster, mer eller mindre medvetet. I de flesta fall är det helt ofarliga attityder, som inte har något att göra med mer komplexa och välkända psykologiska bilder i sektorn.

via medicalnewstoday.com

Advertisement

Kontrollera två gånger att man har låst dörren: vad betyder det?

Kontrollera två gånger att man har låst dörren: vad betyder det?

pixabay

Denna sak inträffar hos personer som hamnar i specifika psykologiska situationer, men det kan även hända helt friska människor som, kort efter att ha låst dörren till sitt hem, frågar sig om de verkligen låste dörren eller om de stängde av allt som var på. 

Att kontrollera två gånger att man har låst skadar ingen, vare sig själv eller andra. Men man frågar sig dock vad den mentala processen innebär som leder till att man måste utföra denna handling?

Advertisement

Svaret från studien: därför dubbelkollar vi att ytterdörren är låst

Svaret från studien: därför dubbelkollar vi att ytterdörren är låst

pixabay

Svaret kan finnas i en studie som utförts av Concordia University i Kanada. I praktiken är den psykologiska orsaken ett anlag för ångest och otrygghet, men inte bara. Vardagen består av många handlingar som vi utför mekaniskt utan att tänka på det. Hjärnan programmerar sig själv med en exakt algoritm, för att spara tid och energi. Faktum är att vi vid en viss tidpunkt inte är riktigt säkra på om vi har vidtagit åtgärden i fråga.

Det finns också andra tillfällen då hjärnan agerar i "autopilot-läge" och vi utför vissa handlingar utan att riktigt inse det: ett exempel är när vi kör på en, för oss, välkänd vägsträcka. Vid det här tillfället kommer många ha förlorat sig i sina tankar och inser att de kommit till en punkt utan att egentligen "minnas" resan. Det är väldigt frekvent, därför är det bra att alltid vara uppmärksam när man är ute och kör, och återta den nödvändiga uppmärksamheten när man inser att man förlorat den.

wallpaperflare

wallpaperflare

Men låt oss återgå till kontrollen av den låsta dörren. Även i det här fallet registrerar inte korttidsminnet den gesten eftersom det inte är fullt aktivt i det ögonblicket. Att kontrollera två gånger att man har låst dörren fungerar därför som en säkerhetskontroll. Oftast representerar denna handling inget särskilt, men om andra handlingar läggs till detta kan det vara en varningsklocka för en bräcklig personlighet, mer mottaglig för missbruk och tvång.

Det kan dock vara svårt att förstå på egen hand om man har fallit i fällan av dessa mentala mekanismer. Ur denna synvinkel kan de människor som står oss nära eller som vi frekventerar ofta hjälpa oss att lyfta fram till synes oskyldiga attityder, som dock kan dölja mer påträngande störningar.

Advertisement