Mannen får syn på en stor sten nära en bäck, när han upptäcker vad det är tror han knappt det är sant

av Titti Carlberg

24 Augusti 2023

Mannen får syn på en stor sten nära en bäck, när han upptäcker vad det är tror han knappt det är sant
Advertisement

Många människor gillar att använda metalldetektor, ett redskap för att upptäcka ädelmetaller under markytan. Ibland lyckas de hitta små skatter och sällsynta mynt, men mannen vi ska berätta om gjorde en helt otrolig upptäckt.
Låt oss se vad det handlar om.

via BBC

Advertisement

Hur man använder en metalldetektor

Hur man använder en metalldetektor

Darren Kamp/Facebook

Det finns vissa som är riktiga experter på att använda en metalldetektor, de känner till alla hemligheter som behövs, medan andra bara använder den som hobby och tillhör kategorin nybörjare. Bland dessa finns denna australiensiska man som gjorde en minst sagt exceptionell upptäckt.

Syftet med detta redskap är att kunna finna värdesaker, på platser som stränder eller skogar. Havet kan till exempel föra med sig armband, ringar eller andra smycken som förlorats av badgäster. Föremål som har begravts i sanden är praktiskt taget omöjliga att återfinna, men en särskild akustisk signal på denna enhet kan dock indikera det förlorade föremålets närvaro och det följande återfinnandet.

Advertisement

Berättelsen om mannens stora tur

"I've been prospecting 43 years and I've never seen a rock specimen with this much gold in it," Darren Kamp, who bought the rock from another prospector, told Insider.

Pubblicato da Insider Business su Mercoledì 29 marzo 2023

Mannen, som nyligen gått i pension, hade bestämt sig för att prova på detta äventyr för skojs skull. Han utnyttjade sin nya fritid för att utöva sina många hobbyer och för att bege sig in på ett, för honom, outforskat område med sin nya metalldetektor. Han hade köpt metalldetektorn för en överkomlig summa i en butik i sin hemstad.

Utan några större förväntningar reste han till ett australiensiskt område beläget mellan Ballarat, Bendigo och St. Arnaus, känt för att anses vara en guldgruva. Under promenaden började redskapet spela ihärdigt nära en bäck, där mannen fick syn på en stor sten, som vägde cirka fyra och ett halvt kilo. Allt tydde på att det var en vanligt sten täckt med guld, men så var det inte.

Det otroliga fyndet: detta var det

Det otroliga fyndet: detta var det

9 News Australia/Youtube screenshot

Efter att ha lyft upp stenen och lagt den i ryggsäcken återvände han hem i avsikt att få den värderad av en expert. Först efter att han hade fått den värderad fick han veta, till stor förvåning, den sanna naturen av fyndet.

Mannen hade gått med stenen till en specialbutik nära Melbourne som drivs av guldexperten Darren Kamp, som, efter att ha analyserat stenen, förklarade att det var en klimp som innehöll 2,6 kg guld. Hela stenen skulle gett honom en förmögenhet på cirka 250 tusen AUD.

Den lycklige upptäckaren, som vill vara anonym, fick många komplimanger från Kamp, som aldrig under sina 40 år i branchen hade sett något liknande. En oväntad men trevlig lyckträff, eller hur? 

Advertisement