Den blå delen på suddgummit: visste du att det inte raderar skriften?

av Titti Carlberg

19 Augusti 2023

Den blå delen på suddgummit: visste du att det inte raderar skriften?
Advertisement

Vem minns inte det ikoniska suddgummit, som vi alla använde i skolan? Den blå delen på det hade dock ett annat syfte än vad vi trodde. Detta är vad det egentligen var till för.

via Scoop Whoop

Advertisement
MarkusHagenlocher/Wikimedia commons

MarkusHagenlocher/Wikimedia commons

Med all sannolikhet har många av oss, sittandes vid skolbänken, undrat vad den blå delen, som är grövre än den röda, på suddgummit var till för. Den var dock inte till för att sudda med och vi har alltid missbrukat den.

Denna typ av föremål, ett måste i alla elevers pennfodral, används för att sudda ut skrift och teckninger gjorda med blyerts, medan white-out används för att korrigera de som är gjorda med bläck. Hur som helst kan formerna och färgerna på suddgummina vara väldigt olika, men denna modell var särskilt ikonisk.

Advertisement

Suddgummi: när uppfanns det?

Suddgummi: när uppfanns det?

Pelikan

Suddgummi har en ganska lång historia, efter att ha uppfunnits på XIX-talet. Detta var ett stort framsteg inom kontorsmaterial, eftersom man innan använde leraråg- eller ströbröd för att radera skrivfel. Uppenbarligen gav dessa material inte något tillfredsställande resultat, så engelsmannen Edward Nairne, år 1770, utnyttjade sitt intresse för polymerer för att skapa ett suddgummi av svavel, kaolin och naturlig latex. 

Uppfinningen blev så pass uppskattad att den spred sig till resten av världen och sedan utvecklades med tiden.

Sedan, på XX-talet, tillsattes oljor och harts för att mjuka upp föremålet och anpassa det till de ömtåliga pappersmaterialet, fram till uppfinningen av speciella suddgummin för att radera bläck.

Men i allt detta, vad är den blå delen till för?

Den blåa delens verkliga funktion

Den blåa delens verkliga funktion

Chong Fat/Wikimedia commons

Denna speciella komponent på suddgummit har en specifik funktion som många ignorerar: den används för att radera skrift på styvt och tjockt papper, som är mycket mer annorlunda än det vanliga skrivblocksarken, där det skulle vara för nötande. Ett exempel representeras av färgade kort, de man använder till att rita på. Om den vita delen på suddgummit är avsedd för ljusa pappersytor har den blå utformats för svårare versioner eller för märken som är särskilt svåra att radera.

Hartserna och pigmenten som det är gjort av gör suddgummit mer effektivt och motståndskraftigt, men även om man använder det på tjockt papper är det bra att använda den vanliga delen av suddgummit, bara trycka lite extra och göra cirkulära rörelser, för att undvika repor och skador på papprets yta.

Kände du till den verkliga användningen av den blåa delen på suddgummit?

 

Advertisement