Gnistor i eluttaget: anledningen till att det händer, endast ett fåtal människor känner till det

av Titti Carlberg

14 Augusti 2023

Gnistor i eluttaget: anledningen till att det händer, endast ett fåtal människor känner till det
Advertisement

Vi använder dagligen eluttag för flera ändamål, men dessa kan ibland ge upphov till ett speciellt farligt fenomen: gnistor, ett tecken på att något är fel. Låt oss tillsammans se varför det händer och hur vi ska kunna undvika det för vår säkerhet.

via HiRide

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Eluttag är grundläggande i vårt vardagsliv, eftersom vi tack vare dem kan driva ett brett utbud av enheter och hushållsapparater. Bland dessa hittar vi tv:n, strykjärnet, kylskåpet och diskmaskinen men även mikrovågsugnen, mixern, datorn och mobiltelefonen.

Detta är bara några av exemplen, men de ger en mycket bra uppfattning om hur oumbärlig elektricitet nu är för att oräkneliga föremål ska fungera. Allt vi behöver göra är att ansluta sladden till eluttaget, en enkelt handling som vi är mer än vana vid, men som vi bör vara mycket uppmärksamma på.

Advertisement

Gnistor när man ansluter sladden till eluttaget: varför och hur man undviker dem

Gnistor när man ansluter sladden till eluttaget: varför och hur man undviker dem

ss10163/Imgur

I vissa situationer kan det uppstå några gnistor, vilket kan alarmera oss: kontaktpunkten mellan eluttaget och stickkontakten, till exempel batteriladdarens, är mycket känslig, av denna anledning bör vi vara medvetna om vad som kan hända och varför. 

De mer moderna elsystemen är utrustade för att kunna driva alla våra enheter, ofta samtidigt, vilket ger oss vägguttag i alla rum, långa och justerbara kablar och grendosor. 

Men varför uppstår dessa gnistor?

Pixabay

Pixabay

Det kan finnas fläckar eller smuts på pluggarna. För att förhindra att detta får farliga konsekvenser, som plötsliga gnistor, kan man använda sandpapper.

Att gnugga pluggarna lätt med ett litet ark sandpapper hjälper till att bli av med den ackumulerade smutsen, efteråt tar man bara bort sandpappersresterna med en gammal tandborste. Vid denna tidpunkt bör problemet vara löst och de skrämmande gnistorna är bara ett avlägset minne.

Om de däremot skulle fortsätta, trots noggran rengöring, kan problemet vara ett annat.

Var mycket försiktig med grendosor

Var mycket försiktig med grendosor

Curioctopus - Pixabay

Kontaktytan kanske inte är tillräcklig under strömmens passage. I dessa fall är en voltmeter eller multimeter användbar för att ta reda på om ledarna är slitna eller komprometterande på något sätt, även för att verifiera om det elektriska systemet är korrekt installerat eller inte. 

Det är även väldigt viktigt att vara uppmärksam på grendosor, de kan överhettas om de blir överbelastade. En sak man bör undvika är att koppla de olika multipeluttagen till varandra för att försöka göra sladden längre, eftersom det ökar brandrisken.

En annan försiktighetsåtgärd är att inte överbelasta grendosan med enheter som omvandlar elektricitet till värme, såsom spis eller plattång, strykjärn och torktumlare. Vidare är det lämpligt att hålla den borta från mattor eller stängda platser för att förhindra att elektroner som produceras av elektricitet i rörelse skapar värme och eventuella olägenheter.

Har du någonsin märkt att det uppstår gnistor när du sätter in kontakten i uttaget?

Advertisement