Man bör alltid lägga en disksvamp i diskmaskinen: här får du veta varför

av Titti Carlberg

27 Juli 2023

Man bör alltid lägga en disksvamp i diskmaskinen: här får du veta varför
Advertisement

Det är inte alla som har en diskmaskin i sitt hem, men de som har en vet vilken extrem användbarhet och bekvämlighet denna utmärkta apparat har. I den här artikeln kommer vi att utforska ett märkligt men smart knep, vilket går ut på att lägga en svamp i diskmaskinen. 
Låt oss ta reda på mer.

via Daily Mail

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Diskmaskinen är ett verkligt användbart redaskap i köket, den låter dig spara tid på att diska efter lunchen och middagen. När du väl har laddat den, ordnat glas, tallrikar och bestick på ett smart sätt i de nödvändiga korgarna, kan du starta den och vänta på att den ska göra sitt jobb självständigt.

Om du också äger en sådan här användbar maskin bör du ta reda på varför det är en utmärkt strategi att lägga in en disksvamp i den, en strategi som du säkerligen kommer att börja använda dig av.

Advertisement

Disksvamp: hur ofta ska den bytas?

Disksvamp: hur ofta ska den bytas?

Pexels

Först och främst är disksvampen ett föremål som används för att avlägsna matrester och fett från besticken. Efter att ha hällt diskmedel på den, börjar man gnugga kastrullen, stekpannan, bestick och glas tills man har fått bort alla rester. När det är gjort fortsätter man med att skölja allt. Men hur länge kan man använda samma svamp innan det är dags att byta ut den?

Det finns de som inte ersätter den förrän den är helt utliten, men det lämpliga är att köpa en ny lite oftare för hygienens skull och för att undvika att bakterier samlas i mängder. 

Vad händer med svampen efter att man har diskat klart? Man sköljer vanligtvis av den för att få bort rester av lödder från diskmedlet, men den tvättas aldrig helt, vilken är anledningen till att byta ut den ofta. Men hur ska man bete sig för att hålla den ren och hygienisk när den är ny och bara lite använd?

Knepet med svampen i diskmaskinen: detta är varför

Knepet med svampen i diskmaskinen: detta är varför

Pexels

I det här fallet föreslår experter att inte slänga den, utan desinficera den med en verkligt effektiv metod: att lägga den i diskmaskinen innan man börjar diska. Det räcker med att utföra detta trick en gång i veckan, diska den tillsammans med resten av disken, för att få den lika ren som när den var ny. Med ett program på 60 grader, inklusive torkning, kommer svampen tvätta på ett utmärkt sätt igen.

Den som inte har en diskmaskin kan däremot välja att hälla diskmedel på båda sidorna av svampen och gnugga tills den är helt ren. Därefter kan man fortsätta att klämma ihop den ett par gånger innan man låter den torka ute i friska luften på exempelvis balkongen.

För att upprätthålla hygienen köket är det grundläggande att ha en ren och bakteriefri disksvamp för hela familjens hälsa. Med dessa enkla åtgärder kommer du att undvika eventuella problem och få den att bli som ny igen.

Advertisement