Man bör aldrig lämna tvätten i tvättmaskinen när den är klar: experter förklarar varför

av Titti Carlberg

27 Juli 2023

Man bör aldrig lämna tvätten i tvättmaskinen när den är klar: experter förklarar varför
Advertisement

Gör tvätten till en av de hushållssysslor som du behöver göra regelbundet om du inte vill få slut på rent linne och kläder att bära. De långa väntetiderna för tvättcykeln kan dock leda till att tvätten lämnas blöt inuti maskinen, vilket bör undvikas.Låt oss se varför.

via Best Life Online

Advertisement
Pexels

Pexels

Vem har aldrig påbörjat en tvättmaskinscykel och omedelbart efteråt börjat ägna sig åt andra sysslor eller åtaganden vilket slutar med att man glömmer att plocka ut de blöta kläderna när de är färdigtvättade? Det kan till och med hända att man gör det på kvällen och kommer ihåg det nästa morgon, flera timmar efter att apparaten har slutfört sin uppgift.

Experter avråder dock från att lämna blöta kläder i tvättmasknen för länge och föreslår att man överger denna felaktiga vana, och ägnar mer uppmärksamhet av ett antal viktiga skäl som vi förmodligen aldrig har tänkt på.

Advertisement

Blöta kläder i tvättmaskinen: en vana att överge

Blöta kläder i tvättmaskinen: en vana att överge

Pexels

När din tvätt är klar att hängas ska du inte vänta med att plocka ur den ur tvättmaskinen. Anledningarna till att denna ovana bör elemineras är olika och okända för många. I själva verket kan detta orsaka en rad konsekvenser som många ignorerar, men när de väl har upptäckts kommer det att vara omöjligt att glömma att plocka ur de våta kläderna från tunnan när tvättcykeln är klar.

Det är inte bara förberedelsen av tvätten, med användningen av ett lämpligt och helst ekologiskt tvätt- och sköljmedel, utan också efter.
Låt oss se varför.

Pexels

Pexels

Detta beteende, även om vi inte inser det, kan orsaka ganska otäcka saker av mer än en anledning. Först och främst är det viktigt att understryka att dessa också berör vår hälsa, ett av motiven till att det inte bör göras.

Det första problemet med att lämna tvätten i maskinen i flera timmar är faktiskt att det skapar en fuktig miljö, perfekt för att främja spridningen av mögel och bakterier som, vilket vi alla vet, älskar denna typ av livsmiljö. Deras reproduktion kan leda till illaluktande nytvättade kläder och till occh med fläckar - vilket leder till att man vill tvätta om tvätten och därmed slöseri av vatten och energi - samt att tygens fibrer konsumeras och drar till sig insekter som är svåra att bli av med.

Men konsekvenserna kan vara ännu mer allvarliga.

Inte bara mögel och bakterier: konsekvenserna av "övergiven" tvätt

Inte bara mögel och bakterier: konsekvenserna av "övergiven" tvätt

Pexels

Faktum är att dessa element kan orsaka hudirritation och allergier, vilket orsakar irriterande klåda och rodnad. Dessutom kommer inte bara tvätten och vår hud att drabbas av konsekvenserna, utan även tvättmaskinen: ansamlingen av dålig lukt, mögel och bakterier kan utökas till efterföljande tvättar, vilket äventyrar apparatens kvalitet och hygien.

Av alla dessa goda skäl föreslår experterna att vi plockar ut tvätten direkt efter att tvättcykeln är klar, kanske ställa en väckarklocka eller en timer för att undvika att glömma. När detta är gjort är det lämpligt att lufta trumman för att eliminera värme och fukt.

Hur länge brukar du lämna kvar tvätten i tvättmaskinen?

 

Advertisement