Varför har dam- och herrskjortor knappar på motsatta sidor? Anledningen är historisk

av Titti Carlberg

23 Juli 2023

Varför har dam- och herrskjortor knappar på motsatta sidor? Anledningen är historisk
Advertisement

Ett plagg som många bär för att gå till kontoret är skjortan, eftersom det oftast ger en touch av formalitet. Det finns dock många modeller som passar alla tillfällen och även om det är väldigt vanligt att se den bäras av män, är den också en del av damkläder.

Men om du råkar ha både en dam- och en herrskjorta i händerna kan du lätt lägga märke till en särskild detalj, att knapparna är påsydda på motsatta sidor. Detta är inte ett fabrikatfel eftersom denna aspekt skiljer alla damskjortor från herrskjortor.

via Insieder

Advertisement
Pexels

Pexels

Skjortor tillverkas med denna skillnaden. I fallet med de kvinnliga är knapparna påsydda till vänster, medan de som skapas för män är det högra sidan som gäller. Orsaken till detta måste sökas i historien, naturligtvis dikterad av praktiska behov. Även om sedvänjorna har förändrats med tiden har denna trend kvarstått, så pass att denna skillnad än i dag är väldigt vanlig.

Denna sed har undersökts av Chloe Chapin, modehistoriker med doktorsexamen i mode vid Harvard University. Forskaren förklarar att allt måste spåras tillbaka till de olika roller som män och kvinnor hade i samhället, men framför allt att det är kopplat till bärande och användning av vapen. Faktum är att det förr i tiden var vanligt att mannen bar ett litet svärd eller en pistol.

Advertisement
Pexels

Pexels

För männen underlättade knappöppningen till höger att få ut ett eventuellt vapen innanför skjortan. Om man har en pistol gömd innanför skjortan blir det lättare att få ut den med sin dominerande hand. Så med knapparna till höger är det teoretiskt sett lättare att stoppa in högerhanden under skjortan.

Före spridningen av krutvapen i Europa var orsaken dock en annan. "Ett gentlemannasvärd" - noterade forskaren Paul Keers, författare till A Gentlemans Wardrobe - "bars alltid på vänstra sidan, så att det lätt kunde dras med höger hand. Om en jacka knäpptes på motsatt sätt, är det troligt att svärdets fäste kunde fastna i skjortan när man drog upp det".

För kvinnor å andra sidan tror man att orsaken berodde på att de ofta kläddes av tjänare, det blev lättare för dem att knäppa knapparna på det sättet, men det är mer troligt att anledningen var kopplad till amningsbehov.

Nuförtiden föredrar dock många kvinnor att bära herrskjortor på grund av den lösa passformen: en moderiktig stil innehåller löst hängande plagg som inte framhäver formerna men som faller lätt på kroppen. så bli inte förvirrad: om du ser en kvinna med en skjorta som har knapparna på höger sida är det en mansmodell, för traditionellt kommer damskjortor fortsätta att ha knapparna på vänster sida.

Advertisement