Vissa turister reser med tom plånbok: varför gör de det?

av Titti Carlberg

24 Juli 2023

Vissa turister reser med tom plånbok: varför gör de det?
Advertisement

Alla människor tar egna beslut över sin semester: det finns de som inte kan vänta med att lägga sig i en solstol vid havet och inte göra annat de närmaste sex-sju dagarna, de som istället laddar batterierna på semestern genom att åka på långa utflykter till naturområden.

Oavsett om ledighet är ditt semestermål eller om du söker inspiration genom att besöka nya platser, kommer du fortfarande att utsättas för risker: genom att besöka främmande platser som turist riskerar man att bli bestulen. Hur kan du undvika det på resan?
Låt oss ta reda på det i detalj.

Advertisement
pixabay

pixabay

När du är ute och reser har du med all sannolikhet med dig en stor summa pengar, en som är större än vad du är van att bära i vardagslivet. Tjuvar vet detta väl, varför de i stora fullbefolkade städer är mer benägna att försöka stjäla värdesaker av turister istället för av lokalbefolkningen.

Ett av de råd som oftast ges när du reser är att smälta in med lokalbefolkningen, för att passera obemärkt förbi tjuvarnas ögon: det är dock inte alltid så lätt att implementera detta råd, särskilt när lokalbefolkningens fysionomi är mer annorlunda än din.

Advertisement
pexels

pexels

Turister tar därför till många andra knep som gör att de kan njuta av semestern med det lugn de förtjänar. Vissa använder till exempel att placera ett glas på handtaget till rumsdörren på hotellet.

Ett annat sätt som turister har för att inte hamna i problem på semestern är att använda en tom plånbok: det visar sig vara mycket användbart att bära en "falsk" plånbok vid den olyckliga händelsen att bli rånad. 

En del turister lägger den tomma plånboken i väskan inom räckhåll för tjuvarna, så att när de väl blivit rånade kan vara säkra på att de inte blir rånade igen, men användbarheten i detta kommer fram i en annan situation.

Det kan dock hända att det kommer fram illasinnade personer som tvingar dig att lämna ifrån dig plånboken under hot: många människor har funnit sig tvungna att lämna sina värdesaker i händerna på rånare utan något val för sin egen säkerhet.

Den tomma plånboken, istället, visar sig vara väldigt användbar: för att få den att verka som din riktiga plånbok måste du lägga i ett falsk kort, några kvitton och gärna några mynt av lågt värde: många "falska" plånböcker säljs utrustade med falska kreditkort.

Att använda den är enkelt: när man blir hotad att lämna ifrån sig plånboken så räcker man över den tomma, som ser ut som sin riktiga i alla avseenden. Vid det här laget kommer tjuven att ta den, utan att ägna alltför mycket uppmärksamhet åt dess egenskaper och flyr med sitt byte. Först senare kommer tjuven att inse att den har ett värdelöst föremål i sin hand.

 

 

pixabay

pixabay

Den falska plånboken är väldigt användbar att ha med sig, framförallt när du besöker turistmål som är kända för höga risker av rån och stölder: här är några av de städer som oftast finns i rankningen av de farligaste städer för turister:

  • Caracas (Venezuela)
  • Bogota (Colombia)
  • Ciudad Juárez (Mexiko)
  • Kingston (Jamaica)
  • Cape Town (Sydafrika)

Att känna till platsen du tänker åka till på din semester är av grundläggande betydelse för att förstå vad du kan förvänta dig och vilka försiktighetsåtgärder du kan och bör vidta för att njuta av en semester utan stöld, i full sinnesfrid.

 

Advertisement