Vad händer i vår kropp när en hund slickar oss på munnen?

av Titti Carlberg

21 Juli 2023

Vad händer i vår kropp när en hund slickar oss på munnen?
Advertisement

Många människor älskar att gosa med sina husdjur och vice versa. Hundar är dock särskilt benägna att slicka sina ägare, särskilt i ansiktet och nära munnen. Om du är bland dem som låter din hund göra det, avslöjar vi i den här artikeln om denna vana kan vara skadligt eller inte.

via The Guardian

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Att känna gränslös tillgivenhet för sitt husdjur är något som förenar alla som har turen att äga en hund. Dessa söta pälsklädda vänner älskar att gosa vilket ofta är ömsesidigt, så pass att många "ägare" låter kärlekens manifestationer överföras till ömma slickningar i ansiktet.

Men är det en ofarlig gest eller kan det få konsekvenser? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Din hund känner en omättbar kärlek till dig och visar det ofta genom att ge dig "dreglande pussar" som väcker leenden och ömhet. När du till exempel kommer hem efter en lång dag, hur många gånger har den välkomnat dig glatt, viftat på svansen och slickat dig så fort du gett den chansen?

De flesta ägare tillåter denna attityd genom att pussa sin hund och låta sig "blötas ner" i ansiktet, inklusive munnen. Detta kan dock få återverkningar som du kanske har ignorerat fram till nu.

Att låta sig "pussas" av hunden i ansiktet: ja eller nej?

Att låta sig "pussas" av hunden i ansiktet: ja eller nej?

Curioctopus

Om du är "van" vid detta beteende har vi några dåliga nyheter att berätta: att behandla din hund som en familjemedlem är helt okej, men det finns några viktiga skillnader att tänka på mellan deras art och vår. En av dessa gäller de bakterier som finns i deras saliv som skiljer sig från vårt.

John Oxford, emeritusprofessor i virologi och bakteriologi på Queen Mary University of London, betonar att hundar tillbringar större delen av sin tid med nospartiet på smutsiga ytor och till och med sniffar andra hundars spillning. Detta innebär att de plockar upp en stor mängd virus och bakterier.

Vårt immunförsvar känner igen de flesta av dem och kan försvara sig, men de finns där av hundar - och även katter - som är zoonotiska, det vill säga att de kan överföra sjukdomar till människor.

De möjliga konsekvenserna av detta beteende

De möjliga konsekvenserna av detta beteende

Pexels

Bland dessa hittar vi tre typer som kan orsaka gastroenterit, sedan finns Pasteurella multocida, en vanlig bakterie i munnen på hundar och katter. Den tunna slemhinnan som kantar våra ögon, näsa och mun är inte tillräckligt motståndskraftig mot hundens bakterier. Ett annat exempel är Haemophilus aphrophilus.

Experternas definitiva svar

Experternas definitiva svar

Pexels

I vilket fall som helst är det inte särskilt vanligt att man får en infektion av en hunds "påträngande pussar". Bruno Chomel, professor i veterinärmedicin vid University of California säger: "Sammantaget är det inte trevligt att bli slickad i ansiktet framför allt om man har något sår. Immunförsvagade personer, äldre och små barn bör förhindras att utsättas för sådan exponering."

På frågan hur pass farlig denna vana kan vara svarade Chomel: "Som med allt annat blir det farligt först när något allvarligt händer." I slutändan är det bättre att utbyta ömhet med din hund genom att undvika direkt kontakt och dess pussar i ansiktet.

Har du denna vana med din fyrbenta vän eller hindrar du den från att pussa dig i ansiktet?

Advertisement