Vad är det för vita prickar som dyker upp runt ögonen? Det är många som har dem men de vet inte varför

av Titti Carlberg

13 Juli 2023

Vad är det för vita prickar som dyker upp runt ögonen? Det är många som har dem men de vet inte varför
Advertisement

Ansiktets hud, särskilt i vissa speciella faser under livet, kan förändras och utveckla vissa brister av olika karaktärer och orsaker. Akne kan till exempel uppstå i tonåren, men även i vuxen ålder under perioder av stress eller på grund av hormonella obalanser, men finnar är inte de enda hudmanifestationer som vi kan lägga märke till i ansiktet.

Har du någon gång sett, speciellt i ögonkonturområdet, små vita prickar som du inte vet hur du ska få bort? Låt oss tillsammans se vad det är och om de kan elimineras.

via Only my health

Advertisement

Vita prickar som inte försvinner

Vita prickar som inte försvinner

Silver442n/Wikimedia commons

Du kanske har sett små vita eller gulaktiga bubblor som inte fanns där tidigare. Genom att missta dig dem för pormaskar kanske du har försökt att få bort dem, men utan framgång.

Dessa speciella prickar är i själva verket inte en akneisk manifestation och kan inte tas bort genom att klämma dem, som många gör med pormaskar. När de väl dyker upp på huden i ansiktet, vanligtvis på näsan och runt ögonen, kommer de inte försvinna av sig själva.

Advertisement

Även på barn

Även på barn

Blueyh1/Reddit

Bortsett från ett rent estetiskt obehag som dessa små papler kan orsaka dig, bör du vara orolig över deras uppkomst? Är de farliga på något sätt?

Tänk på att när de dyker upp på ett barns hud tenderar de ofta att försvinna av sig själv, utan att det behövs någon behandling. När det gäller vuxna är det dock inte lika enkelt: de försvinner antingen efter några månader eller aldrig.

Var dyker de upp och varför

Var dyker de upp och varför

pixabay

De handlar om milier, även kända som hirskorn, de visar sig oftast i små kluster i ansiktet, runt ögonen, på näsankinderna och hakan, men de kan även finnas på andra delar av kroppen. Deras bildning beror på en ansamling av keratin eller små hudflingor som förblir fångade i fickor under ytan av dermis och är särskilt vanliga hos nyfödda.

Som tidigare nämnts tenderar de dock i dessa fall försvinna spontant av sig själv, medan de hos vuxna ofta behöver specifika behandlingar. Så hur ska man bete sig när de dyker upp?

Kan man klämma dem?

Kan man klämma dem?

Pixabay

 Först och främst bör du undvika att röra, klämma eller försöka ta bort dem: förutom att du mislyckas, kan du orsaka dig själv skador, utsätta dig för eventuella infektioner och därav följande ärr

Tvätta ansiketet med en mild tvål, fri från petrolatum, paraffin och parabener, klappa därefter huden torr. För att eliminera ytterligare irriterande ämnenkan du öppna porerna med hjälp av ånga från en ansiktsbastu, men var försiktig. om det är för varmt kan det utveckla couperose.

Genom att använda lätt exfolierande produkter baserade på acylsyra eller glykol i låga procentsatser en gång i veckan kan du hjälpa dermis att motverka ansamling av keratinöverskott.

Botemedel

Botemedel

pixabay

Krämer baserade på retinoid som innehåller vitamin A kan hjälpa till att eliminera milier. Appliceringen av denna aktiva ingrediens kräver användning av ett solskyddsmedel med hög faktor, som bör användas dagligen för att skydda huden i ansiktet mot UV-strålar. Slutligen tyder dessa studier på att extrakten av kanel, ros och honung med antibakteriella egenskaper, kan vara effektiva för att lösa vissa hudproblem, även om ytterligare forskning och bekräftelse behövs.

Andra naturläkemedel inkluderar ricinolja, äppelcidervinäger, tea tree-oil, kokosnötolja, citronjuice, sockerskrubb, tandkräm och rosenvatten.

Har du någonsin lagt märke till dessa små vita prickar i ditt ansikte?

Advertisement