Dessa kortkommandon används av PC-experter: ha dem i åtanke

av Titti Carlberg

12 Juli 2023

Dessa kortkommandon används av PC-experter: ha dem i åtanke
Advertisement

Tekniken har gjort ständiga framsteg, så pass att elektroniska enheter nu finns i alla hem, men det som har blivit oumbärligt är med all säkerhet datorn. Trots att de är ett föremål som används dagligen, finns det många människor som inte vet hur man använder den på djupet, så pass att de avundsjukt observerar dem som verkar veta alla dess hemligheter. Faktum är att de mer erfarna lyckas på kort tid lösa alla de problemen som verkar dyka upp framför dem, det är nästan så det är avundsvärt att se hur snabbt de knappar med fingrarna på tangentbordet, säkra på varje rörelse.

De flesta människor skulle vilja lär sig att använda en dator som ett proffs, men det är inte alla som är naturligt begåvade för elektronik. Trots detta kan man fortfarande lära sig några knep för att verka duktig.
Så nedan följer några knep som lär dig att se ut som en riktig PC-expert. Låt oss se dem.

via Afcon

Advertisement

Kortkommandon på tangentbordet

Kortkommandon på tangentbordet

Pixabay

Dessa knep är bara för tangentbordet och inte för mouse, i själva verket tillåter de oss att påskynda operationer som vi annars skulle behöva lägga ner mycket tid på. Dessa genvägar låter oss också upptäcka vissa funktioner vars existens ignoreras, men framför allt kan de vara mycket användbara för att lösa situationer som inträffar ofta.

Advertisement

8 knep för riktiga PC-experter

8 knep för riktiga PC-experter

Pixabay

Här är knepen som kan användas för att få dig att verka som en riktig PC-expert:

  • Rotera huvudskärmen: Den här genvägen kan vara användbar om du behöver orientera skärmen på ett annat sätt. Genom att trycka på Alt+CTRL+piltangenterna kan du rotera skärmen i den riktning du önskar.
  • Låsa din PC: Behöver du gå ifrån din PC ett tag, men inte vill stänga den? Med Windows+L fryser du den tillfälligt.
  • Öppna ett fönster du just stängt igen: om ett fönster i browsern stängts ner oavsiktligt, är det möjligt att öppna det igen med CTRL+skift+T.
  • Skärmdump från det aktiva fönstret: om du behöver ta en skärmdump, tryck bara på Alt+Print Screen. Detta kommer att slå samman bilden av det aktiva fönstret som är öppet.
  • Funktionstangenterna: vanligtvis så används de funktionstangenter som finns överst på tangentbordet , numrerade 1 till 12, väldigt sällan. Men några av dessa låter dig komma åt väldigt användbara funktioner. Till exempel, Alt+F5 uppdaterar, Alt+F4 avslutar snabbt ett program och Alt+F11 växlar till helskärmsläge.
  • Stäng alla fönster på en gång: Behöver du stänga alla fönster? Du kan göra det snabbt med genvägen CTRL+Alt+F4
  • Förstoringsglas: Ibland behöver man zooma in på skärmen för att se fler detaljer. Det gör du med hjälp av förstoringsglaset, som aktiveras med Windows och "+" tangenten.

Kände du redan till dessa knep?

Advertisement