När du har upptäckt vad som gömmer sig i din madrass kan du inte göra annat än att skynda dig att göra ren den

av Titti Carlberg

08 Juli 2023

När du har upptäckt vad som gömmer sig i din madrass kan du inte göra annat än att skynda dig att göra ren den
Advertisement

Sängen är en av de platser vi anser vara en av de mest tröstande och säkra i världen, men även i den kan det finnas potentiella och omedvetna faror dolda. När du lugnt somnar på kvällen är du omedveten om att du har ovälkommet sällskap och att din madrass är ett hem för oönskade varelser. Under tidens gång har det med all säkerhet byggts upp en skrämmande samling som skulle ha kunnat undvikas.
Låt oss se vad det handlar om och hur man eliminerar det.

via WebMD

Advertisement
erloteiel/Flickr

erloteiel/Flickr

Personlig rengöring, rengöring av bostaden och personliga föremål utförs vanligtvis regelbundet, men vi glömmer ofta madrassen. Det är dock en av de föremål som vi oftast kommer i kontakt med, eftersom vi ligger på den varje natt i många timmar. Den är dold av lakan och kuddar, även om den under tiden utför sin uppgift konstant och ackumulerar inte bara timmar av "arbete", utan också oattraktiva ämnen och element.

Vid en uppskattning registrerar din madrass cirka 30.000 timmar sömn på cirka tio år, och under alla dessa timmar samlar den saliv, hudrester, svett och hår som stagnerar och lockar till sig oönskade gäster.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om vi betänker att vi varje dag förlorar cirka 500 miljoner epitelceller är det lätt att föreställa sig att en stor del av dem infiltrerar vecken i vår säng, tills madrassen reduceras till ett ovärdigt skick. Så vad händer? Rester av vår hud gör dammkvalster riktigt giriga, som när de väl landat på madrassen inte stannar i området utan släpper ut sina egna exkrementer, vilket i sin tur kan orsaka infektioner och allergier. Enligt en studie av Ohio State University kunde varje madrass rymma från 100 000 till 10 miljoner.

Bland dessa kan dessutom vägglöss krypa in mellan sömmarna, och ge upphov till bett och kliande märken på huden, medan vår svett kan skapa en idealisk miljö för svamp och bakterier. Om du har för vana att sova med ett husdjur, så ökar risken att sova med loppor och fästingar exceptionellt.

Men det finns en till aspekt som vi ignorerar.

Jeffrey M. Vinocur/Wikimedia commons

Jeffrey M. Vinocur/Wikimedia commons

Glöm inte heller att aldrig placera dina skor på sängen, för att undvika att ta med dig bakterier till platsen där du sover. Men vad ska man göra för att åtgärda problemet, främja hygienen i sängen och undvika potentiella hälsorisker?

Ett råd är att ta ut madrassen från sängen två gånger om året för att ge den en riktig djuprengöring. Använd en dammsugare, se till att behandla alla sprickor, sömmar, skrymslen och vrår. Efter det, kontrollera om det finns några särskilda fläckar av smuts och ta bort dem med en tesked diskmedel utspätt i en kopp varmt vatten, men var sparsam, eftersom fukt kan främja mögel.

Mattress Clean-Pattaya/Facebook

Mattress Clean-Pattaya/Facebook

För att eliminera dålig lukt kan du strö bikarbonat på madrassen 24 timmar innan du dammsuger och placera den i solljus. I vilket fall som helst, efter cirka 8-10 år bör du ersätta den med en ny: utöver de obehagliga ansamlingarna är det viktigt att den är intakt, bekväm och lämplig för en korrekt vila.

Hur gammal är din madrass?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement