Kan du gissa färgen på dessa jordgubbar? Den optiska illusionen som har förvirrat folk på webben

av Titti Carlberg

07 Juni 2023

Kan du gissa färgen på dessa jordgubbar? Den optiska illusionen som har förvirrat folk på webben
Advertisement

Verkligheten är inte alltid som vi uppfattar den. Faktum är att de flesta individer ständigt får visuella impulser, men det vi observerar är inte alltid det som faktiskt representeras. Våra ögon utsätts ofta för optiska illusioner, som dock inte gör något annat än att förvränga verkligheten, och visa oss hur vår uppfattning är extremt labil, men framför allt manipulerbar.

Faktum är att flera forskare har arbetat med att skapa optiska spel i syfte att visa hur vår hjärna gör narr av oss genom att förvränga verkligheten och kanske associera något nytt och främmande till något känt. Av denna anledning har en psykolog bestämt sig för att publicera ett foto på annorlunda jordgubbar för att visa oss hur vårt sinne arbetar.
Låt oss se i detalj vad han menar.

via AkiyoshiKitaoka/Twitter

Advertisement

Den japanska psykologiprofessorn Akiyoshi Kitaoka är expert på att skapa optiska illusioner som bedrar vårt sinne, vilket leder till att vi även ser sådant som inte finns på bilden. Av denna anledning har han beslutat att publicera på sin Twitter-profil en bild av jordgubbar. Men det verkar dock vara något som inte stämmer, frukterna verkar ha en grådaskig färg. Vilken är deras riktiga färg?

Vid en första anblick verkar jordgubbarna vara grå. Men om man observerar dem noggrant, blir de plötsligt röda. Anledningen till detta är väldigt enkel, hjärnan uppfattar bilden och arbetar sakta men säkert till att återkoppla fotot med objektet i fråga hur man minns det. Just därför, även om frukterna först ses som gråa, börjar ögonen sakta uppfatta dem som röda.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

"Illusionen - förklarar professorn - av jordgubbarna skapades med en metod av två färger. Bilden är sammansatt av pixlar med blågrön färg, men frukterna ser röda ut. Jordgubbarna kan se ut att vara röda, även om pixlarna inte är det".

Således använde han inte en enda röd pixel när han skapade bilden av jordgubbarna, men vår hjärna, just för att den alltid försöker återknyta till det den vet, återskapar fotot med fruktens verkliga färg.

Vilken färg ser du på jordgubbarna på bilden?

Advertisement