Hon har inte tvättat håret på 20 år: mikroskopisk analys avslöjar en chockerande sanning

av Titti Carlberg

03 Juni 2023

Hon har inte tvättat håret på 20 år: mikroskopisk analys avslöjar en chockerande sanning
Advertisement

En av de mest grundläggande aspekterna i varje individs liv är personlig hygien. Detta är inte bara viktigt för sociala relationer, eftersom man kan riskera att bli avvisad på grund av en obehaglig lukt, utan framför allt för sin hälsa, man tvättar sig ju först och främst för att ta hand om sig själv.

Vi bör alla ta hand om oss själva på bästa möjliga sätt, men det kan dock hända att vi träffar personer som inte gillar att tvätta sig och anledningarna kan vara de mest varierande.

Kvinnan, som är huvudperson i vår berättelse, bestämde sig för över tjugo år sedan att sluta tvätta håret. Några forskare har nu analyserat en hårtuss från henne och det de fann i den gjorde dem mållösa.
Låt oss se vad de såg i hennes hårtuss.

via Orizzonte Energia

Advertisement
The Blondie Boys/Facebook

The Blondie Boys/Facebook

Amanda, huvudpersonen i berättelsen, ville ta ett radikalt beslut, nämligen att sluta tvätta håret. Ända sedan hon var liten har Amanda alltid varit vacker, med långt blont, rakt och välskött hår. En dag, när hon var tonåring, bestämde hon sig för att raka av sig håret på grund av ett väldigt ädelt syfte , vilket var att stödja sin cancersjuka bror. Synd dock att hon efter detta val omedelbart genomgick en speciell vändpunkt.

Efter att hon hade rakat av sig allt hår visade hon sin nya look för sin pojkvän, som dock inte stödde hennes val. Desperat efter pojkvännens reaktion tog Amanda ett drastiskt beslut, att låta håret växa ut helt och aldrig mer tvätta det. Det som förr hade varit ett vackert välskött hår är nu inget annat än en klump av smuts.

Ett foto av henne spreds på sociala medier, en bild som noggrants observerades av forskare, vilka kontaktade henne för att be om att få se en hårtuss från henne i ett mikroskop.

 

Advertisement
Martin Cooper/Flickr - Not the actual photo

Martin Cooper/Flickr - Not the actual photo

Amanda accepterade men det som upptäcktes gjorde både henne och de som analyserade hennes hår mållösa. De upptäckte att det kröp maskar på hennes huvud som livnärde sig på celler och de olika fettämnena i håret. Dessutom hade smutsen skapat en sorts ogenomtränglig skorpa runt skallen.

Vad tycker du?

Advertisement