Spirande hjälte: pojken räddar sin farfar från kvävning tack vare en manöver han lärt sig i skolan

av Titti Carlberg

12 Juni 2023

Spirande hjälte: pojken räddar sin farfar från kvävning tack vare en manöver han lärt sig i skolan
Advertisement

Skolan har alltid identifierats som platsen för lärande, men denna definition har alltid ansetts vara begränsad, eftersom det nästan uteslutande hänvisas till böcker. I skolan lär sig dock barn och ungdomar mycket mer, förutom att umgås och relatera till andra, de lär sig grunderna i första hjälpen, vilket kan vara till nytta vid många tillfällen.

Lyckligtvis undervisades pojken, som är huvudperson i berättelsen, om första hjälpen och lärde sig hur han skulle ingripa vid behov. Faktum är att den unge pojken lyckades rädda sin farfar från att kvävas tack vare en manöver han lärt sig i skolan.
Låt oss se vad som hände.

via Il Mattino

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

En italiensk pojke visade allt sitt mod genom att rädda sin farfar när denne höll på att kvävas av en matbit. Mannen satt och åt när han plötsligt började hosta: en matbit hade hamnat fel och han riskerade att kvävas. De närvarande visste inte hur de skulle bete sig, men som tur var befann sig mannens sonson bland dem, som nyligen hade lärt sig i skolan hur man utför Heimlichs manöver i händelse av att någons liv var i fara.

Den lille pojken såg att farfadern var i svårigheter så han gav sin pappa exakta instruktioner om hur man genomför manövern på rätt sätt, så att den äldre mannen inte kvävdes. Endast på detta sätt var det möjligt att få loss matbiten. Pojken hade lärt sig tekniken under en förstahjälpen-kurs som Italienska Röda Korset håller i skolor

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Kursen visade sig vara av grundläggande betydelse eftersom den tillät barnet att ingripa i ett svårt ögonblick. På grund av mannens längd var det naturligtvis tvunget att en vuxen person utförde manövern, men pojken var väldigt bra på att förklara varje rörelse i detalj för sin far. Detta gjorde det möjligt för den äldre mannen att överleva i väntan på räddningstjänstens ankomst.

Tycker du att det är viktigt att lära barn första hjälpen-tekniker så att de kan ingripa vid svåra situationer? Skulle du ha kunnat hålla dig lika lugn som denna unge hjälte?

Advertisement